Vrouwen onder 19 houdt kans op EK

Welmoed de Lang
7 april 2018, 20:30

Onder 19 sleepte in de slotminuten een gelijkspel uit het vuur. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 is in de tweede wedstrijd van de Eliteronde zaterdag door het oog van de naald gegaan. Tegen Zweden stond het ondanks talloze kansen 0-1 achter en leek uitschakeling dichtbij. Fenna Kalma zorgde twee minuten voor tijd echter voor de 1-1 en de grote opluchting.

“Het was retespannend. Ik ben in deze wedstrijd 10 jaar ouder geworden”, aldus KNVB-coach Jessica Torny in Hongarije. Na de 6-0 tegen Slovenië kwam het voor Oranje aan op het belangrijke treffen met Zweden. Met alleen de poulewinnaar die naar het EK gaat en met Zweden die na de overwinning op Hongarije alleen nog het zwakke Slovenië treft, was minimaal een gelijkspel noodzakelijk.

Eva van Deursen raakte in de beginfase de lat.

Voldoende kansen

Onder 19 begon daarom aanvallend en kreeg drie, vier prima mogelijkheden. Maar Joëlle Smits haperde twee keer voor de doelvrouw en Eva van Deursen raakte de lat. Nadat twee Oranjetreffers vanwege buitenspel terecht werden afgekeurd, sloeg het noodlot toe toen de sliding van Aniek Nouwen enkele minuten voor rust werd gezien als een overtreding in het strafschopgebied. Zweden kon zelf voor rust niet tot veel gevaarlijke kansen komen, maar dit buitenkansje liet Lorreta Kulashi niet lopen: 0-1.

“We hebben net de beelden teruggekeken en het was echt een fantastische sliding van Aniek. Ze raakte de speelster niet, maar puur de bal. Daarbij was de actie buiten het strafschopgebied. Echt sneu voor Aniek, want het was een hele goede actie. Maar goed, je hebt ermee te dealen en je moet door”, aldus Torny, die haar formatie in de rust voor hield rustig te blijven. “Maar dat lukte niet goed in de eerste fase na rust. Het was te onrustig.”

Hectische slotfase

Fenna Kalma maakte als invaller de gelijkmaker.

Het maakte dat Zweden in het spel kwam en pas halverwege de tweede helft kreeg Onder 19 weer de overhand. Torny schoof wat in de achterhoede en zette Fenna Kalma - net als tegen Slovenië - in de spits, terwijl Smits meer vanaf de rechterkant ging spelen. “Met de verdediging in een andere opstelling konden we nu lange ballen achter de Zweedse achterhoede krijgen. Samen met de komst van Fenna pakte dat goed uit. We werden gelijk weer gevaarlijk.”

Toch duurde het dus tot een paar minuten voor het einde voordat dat ook een treffer opleverde, nadat ook Nouwen zich nog eens bij de aanval gevoegd had. Uiteindelijk was het de strakke voorzet vanaf links van Ashleigh Weerden die Kalma bij de tweede paal kon binnenschieten.

Zweden versloeg Hongarije in het eerste duel met 1-0. Hongarije won zaterdag met 2-0 van Slovenië. Nederland leidt samen met Zweden met vier punten, waarbij Oranje een beduidend doelsaldo heeft (+6 om +1). Dinsdag wacht Hongarije. Torny: “Wij moeten zorgen dat we winnen en aan het eind meer doelpunten hebben gemaakt dan Zweden. Maar Hongarije heeft vijf heel aardige speelsters. Het wordt dus echt nog een klus. Die wedstrijd is niet zo maar gespeeld.”

EK 2018 in Zwitserland

Zwitserland is de organisator van het EK 2018 voor Vrouwen onder de 19 jaar. Het EK wordt gehouden van 18 tot en met 30 juli. Aan het toernooi doen acht landen mee, waarbij Zwitserland als gastland automatisch gekwalificeerd is. In deze tweede en laatste kwalificatieronde komen er 28 landen uit in zeven groepen. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich voor het toernooi. Afgelopen seizoen deed Nederland voor de zevende keer mee aan het toernooi. In 2014 werd de Europese titel gewonnen.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.