Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Prima start Vrouwen onder 19 in Eliteronde

Welmoed de Lang
KNVB Media
4 april 2018, 19:45

Joëlle Smits scoorde twee keer tegen Slovenië. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 is de Eliteronde woensdagmiddag prima begonnen. De formatie van Jessica Torny zette Slovenië met 6-0 opzij. “Lekker om met zo’n uitslag te beginnen."

“Je zag dat we vorig jaar het EK haalden door net een doelpunt meer dan Frankrijk te maken, dus de score kan uiteindelijk doorslaggevend zijn”, aldus Torny. “Maar laten we maar gewoon alledrie de wedstrijden winnen; dan hoeven we ook niet te rekenen.”

Om tegen het op papier beduidend mindere Slovenië doelpunten te maken, was het volgens Torny belangrijk om vooral heel geduldig te blijven. “Blijven rondspelen, de middenvelders tussen de linies vrij proberen te krijgen en dan op het juiste moment inspelen”, zei Torny, die gedacht had dat de opponent nog wel wat aanvalslust zou tonen. “Maar ze kwamen er helemaal niet vanaf. Daarom was het zaak de bus uit elkaar te spelen, onder andere door Ashleigh Weerden en Bente Jansen aan de zijkanten proberen vrij te krijgen.”

Ashleigh Weerden was belangrijk in de wedstrijd tegen Slovenië.

 

Gevaar via de zijkanten

Weerden stond na zeven minuten vanaf de linkerkant aan de basis van de 1-0, door de bal goed terug te leggen op de opgekomen Noah Waterham. De rechtsback schoot gelijk binnen. “Het was lekker dat we snel scoorden. Anders word je toch ongeduldig en ga je gehaast spelen”, meende Torny, voor wie Jansen na veertig minuten vanaf de rechterkant juist succesvol was. À la Robben dribbelde ze naar binnen en krulde de bal fraai over de Sloveense keeper. Joëlle Smits sloot in de blessuretijd van de eerste helft een aanval door het centrum van de verdediging netjes af: 3-0.

De tweede helft was met de volle druk van Onder 17 een kopie van de eerste, ware het niet dat de teller voor Oranje op 3-0 bleef steken. Torny besloot daarom middenvelder Marisa Olislagers eraf te halen en Fenna Kalma naast Smits in de spits te posteren. Dat sorteerde effect, want invalster Lisa Doorn kopte een van de vele uitstekende corners van Jansen binnen (4-0), waarna Smits uit de rebound na een schot van Victoria Pelova ook de 5-0 aantekende. De net 18-jarige goaltjesdief bacht haar totaal in Onder 19 daarmee op 25 en evenaarde daarmee het record van Jill Roord.

Ik denk dat tegen Zweden de kaarten wel worden geschud

Na haar schoot Eva van Deursen na een vrije trap van Kalma nog de rebound binnen en maakte 6-0. Nederland heeft daarmee gelijk een betere uitgangspositie dan Zweden, dat niet verder kwam dan 1-0 tegen Hongarije. “Maar Hongarije heeft Duitsland in de eerste ronde met 1-0 verslagen, dus die moet je niet onderschatten. De wedstrijd tegen Zweden wordt wel een hele belangrijke. Ik denk dat daar de kaarten wel worden geschud.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen