Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 foutloos in La Manga

Welmoed de Lang
KNVB Media
7 maart 2018, 9:15

Quinty Sabajo was bij twee van de drie doelpunten tegen Italië betrokken. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 heeft maandag het oefentoernooi in La Manga foutloos afgesloten. Na uitstekende overwinningen op Denemarken (4-0) en Verenigde Staten (6-0), was ook Italië bij lange niet sterk genoeg om het Nederland lastig te maken: 3-1.

“We waren ook nu op alle fronten beter en hebben absoluut terecht gewonnen”, aldus KNVB-coach Jessica Torny die toch al uiterst tevreden kon zijn met het gehele verblijf in Spanje. ,,We hebben dit toernooi wel ons visitekaartje afgegeven en een paar mentale tikjes uitgedeeld. Alle credits aan het team.”

Oranjemachine

Bente Jansen scoorde twee keer tegen Italië.

Torny wist tegen USA al niet wat ze zag en ook tegen Italië had Oranje het duel al vroeg beslist. In een tijdsbestek van vijf minuten maakten Bente Jansen (2) en Joëlle Smits het verschil. “Italië had ons natuurlijk tegen USA gezien en ik snapte wel dat ze een beetje bang van ons geworden waren. Ze lieten ons het spel maken en zakten in. Het leek erop dat ze de schade vooral beperkt wilden houden”, zag Torny.

Na ruim twintig minuten draaide Smits zichzelf vrij op de rand van het strafschopgebied en legde de bal klaar voor Jansen, die met de binnenkant van de voet simpel binnentikte. Drie minuten later nam Quinty Sabajo een vrije trap op listige wijze. Lisa Doorn stapte over de lage bal richting de vijfmeterlijn heen, waarna Smits erachter kon binnentikken. Nog eens twee minuten erna zette Sabajo goed druk en ging de aanval opnieuw via Smits richting Jansen: 3-0.

Topscorerslijst

Dit is fantastisch, maar het is belangrijk dat we ook in de Eliteronde goed presteren

Het enige kritiekpuntje was wellicht dat Oranje Italië twee minuten erna terug liet komen. Noah Waterham zette in het zestienmetergebied haar sliding te laat in en veroorzaakte een strafschop. Arianna Caruso maakte tegenover Daphne van Domselaar geen fout. “Het was een terechte strafschop, maar buiten dat moment is Italië niet gevaarlijk geweest. Ze probeerden wel te zuigen en corners te versieren en overtredingen te forceren rond het strafschopgebied. Daar trapten de scheidsrechters dan nog wel eens in, maar we hadden het perfect onder controle.”

Ook in de tweede helft was het eerder wachten op een volgende treffer van Oranje dan van Italië. “Voor rust ging het zo snel, ik dacht dat kost straks weer een bal. Maar dat viel nu mee”, lachte Torny, bij wie een speelster bij een hattrick de wedstrijdbal cadeau krijgt. Na de wedstrijd tegen USA kreeg Smits er al een en met haar doelpunt tegen Italië is de spits van FC Twente nog maar twee doelpunten verwijderd van het Onder 19-record van Jill Roord. De huidige Oranje-international kwam in 28 duels tot 25 goals. De pas net 18-jarige Smits staat na 19 wedstrijden inmiddels op 23 treffers, met de Eliteronde, die start op 4 april, nog in zicht. 

Joelle Smits is nog maar twee goals verwijderd van all-time Vrouwen onder 19-topscorer Jill Roord.

Eliteronde en WK

Daar gaat het er natuurlijk vooral om dat Nederland zich plaatst voor het EK. Torny: “Dit is fantastisch, maar het is belangrijk dat we ook in de Eliteronde goed presteren. We moeten drie wedstrijden winnen en ons net als vorig jaar plaatsen.”

Na het EK volgt vanaf 5 augustus in Frankrijk het WK voor Vrouwen onder 20, waarvoor de ploeg zich in 2017 plaatste. Tijdens dat toernooi zal het team gecoacht worden door Michel Kreek, de huidige assistent-coach van het Nederlands vrouwenteam. De loting voor het WK Vrouwen onder 20 is op 8 maart.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van de wedstrijd van Vrouwen onder 19 tegen Italië.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen