Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 zet ook USA te kijk

Welmoed de Lang
KNVB Media
5 maart 2018, 8:00

Joëlle Smits was met vier goals de absolute uitblinker bij Vrouwen onder 19. - Foto: KNVB Media

'Ik ben zelf ook een beetje flabbergasted, zo goed was het', reageerde KNVB-coach Jessica Torny na de dreun - een overwinning van 6-0 - die Vrouwen onder 19 zondagavond uitdeelde aan USA.

De ploeg versloeg bij het oefentoernooi in La Manga vrijdag ook Denemarken al met 4-0, waarbij Fenna Kalma in de spits twee keer scoorde. Joëlle Smits deed dat op die plaats nu vier keer. Torny: “Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. Het was nu ook weer echt heel goed. Ik kan niet anders dan heel tevreden zijn.”

Ze hadden echt een over-mijn-lijk-mentaliteit

Het uitvoeren van de taken, de druk op de bal, het spelen van duels, het was bij Oranje volgens Torny allemaal van een zeer hoog niveau. “Amerika staat bekend als sterk, fit en explosief. Dat waren ze ook wel, maar zoals wij de duels speelden, kwamen ze er totaal niet aan. Ze hadden echt een over-mijn-lijk-mentaliteit. Zo van: als ik de bal niet heb, dan jij zeker niet! Heel agressief. Amerika kon er de eerste helft ook nauwelijks af komen.”

‘Alles zat erin’

Hoewel Ashleigh Weerden en Smits voor rust al voor 2-0 zorgden, had het ook al zo maar 4-0 kunnen zijn. De achterhoede stond uiterst stabiel, het middenveld was steeds aanspeelbaar en zorgde voor een goede voortzetting richting voorhoede. "Alles zat erin", vond Torny.

In de tweede helft bracht de VS, net als Nederland dit jaar WK-ganger, twee wissels in en kwam het team vol uit de startblokken. Oranje was een minuut of tien van slag, maar herstelde zich goed en pakte de draad van de eerste helft weer op. Victoria Pelova was net als voor rust veelal de aangever in de fraai uitgevoerde aanvallen en Smits nog drie keer de afmaker, waarbij ze na de 2-0 voor rust met de 3-0 en 4-0 erna, een hattrick maakte.

Bal cadeau

Zolang we ballen uitdelen, gaat het in ieder geval goed

“Geen officiële, maar we rekenen hem toch goed”, lachte Torny, die om die reden de wedstrijdbal aan Smits cadeau deed. “In de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi kregen Fenna en Ashleigh er een. Dat is inmiddels traditie geworden, dus dat kostte ons nu ook weer een bal. Maar zolang we die kunnen blijven uitdelen klaag ik niet, dan gaat het in ieder geval goed.” Kayleigh van Dooren zorgde erna nog voor 5-0, waarna de pas net 18-jarige Smits ook nog de 6-0 op haar naam schreef.

Onder 19 is in voorbereiding voor zowel de Eliteronde, die start op 4 april, als het WK, van 5 augustus in Frankrijk. Dinsdag speelt Nederland nog tegen Italië (14 uur). Torny: “Als we zo spelen, gaat elk team het tegen ons lastig krijgen. Maar het is ook belangrijk dat we met beide benen op de grond blijven. We moeten er ook staan op het moment dat de punten echt verdeeld gaan worden.”

Nadert record

Met haar vier doelpunten nadert Joëlle Smits de topscorer van Vrouwen Onder 19, Jill Roord, tot op drie doelpunten. Het is tevens de zesde keer in haar Oranjecarrière dat Smits drie of meer doelpunten maakt in een jeugdinterland. Fenna Kalma staat op tien doelpunten van Roord en heeft zelfs een beter gemiddelde dan Joëlle Smits.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van Vrouwen onder 19 tegen de Verenigde Staten.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen