Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 walst binnen zes minuten over Denemarken heen

Welmoed de Lang
KNVB Media
2 maart 2018, 19:00

Ashleigh Weerden scoorde twee keer tegen Denemarken. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 heeft vrijdag een puike overwinning geboekt tegen Denemarken. Bij het oefentoernooi in La Manga was het na zes minuten al 3-0 en uiteindelijk won Oranje soeverein met 4-0.

“Vooraf zeiden we nog tegen elkaar: het is toch Denemarken, een topland, dus oppassen. Wij kijken toch altijd nog met respect naar dit soort landen, maar we moeten ons realiseren dat de rollen inmiddels zijn omgedraaid. Wij zijn nu dat topland”, aldus KNVB-coach Jessica Torny.

Positief verrast

De afgelopen jaren waren Oranje en Denemarken aardig aan elkaar gewaagd. Aan de kust in Spanje liep Nederland nu echter over de Scandinavische tegenstander heen. Torny: “Het was zo goed. Steeds bleven ze geduldig zoeken naar een gaatje. De spits aanspelen, middenvelders eronder en als het dan niet ging, werd de bal er weer uitgehaald en begonnen ze rustig opnieuw. We hielden steeds het balbezit. Ik was echt heel positief verrast.”

Victoria Pelova maakte haar rentree bij Vrouwen onder 19.

Nederland had volgens Torny dan ook al binnen een vloek en een zucht ‘een mentale mokerslag uitgedeeld’. Ashleigh Weerden en Fenna Kalma zorgden namelijk binnen een paar minuten voor drie treffers. Weerden liep na een goede steekbal van Victoria Pelova de Deense verdediging eruit en rondde alleen voor de doelvrouw goed af. Een minuut later gaf de goed doorgekomen rappe linksbuiten voor op Kalma en daarna tikte de spits bij de eerste paal binnen.

Brede groep

De 3-0, na zes minuten, was identiek aan de eerste, waarbij opnieuw een combinatie tussen Pelova en Weerden succesvol was. Ook de 4-0, veertien minuten voor tijd, was weer een kopie van de 2-0, ware het niet dat nu Kayleigh van Dooren na een goede bal van Eva van Deursen de aangever op Kalma was. “De Denen stonden echt even te kijken, wat gebeurt hier? Ze werden zo voorbij gepeeld. Maar na de 3-0 zakten ze ook gewoon in omdat we ze continu onder druk hadden en we ze wegspeelden.”

De eerste helft was al uitstekend, maar de tweede helft net zo goed

En het was volgens Torny in het overigens uiterst winderige La Manga niet zo dat Denemarken nou zo beroerd speelde. “Ik moet wel zeggen dat we in de eerste helft geluk hadden met de loting en we wind mee kozen. In de tweede helft was de wind al wat gaan liggen en daardoor had Denemarken er minder profijt van.” Dat deed echter weinig af aan de overtuigende zege. “De eerste helft was al uitstekend, maar de tweede helft net zo goed. We hebben flink gewisseld, maar je zag dat ook de reserves het ook prima oppakten. We hebben nu een hele brede groep die het niveau aankan.”

Zondag wacht nog een wedstrijd tegen USA (18.30 uur) en dinsdag volgt Italië (14.00 uur). Onder 19 is in voorbereiding voor zowel de Eliteronde, als het WK onder 20. De Eliteronde, met Hongarije, Zweden en Slovenië als tegenstanders, wordt gespeeld in Hongarije op 4, 7 en 10 april. Het WK is van 5 tot en met 24 augustus in Frankrijk.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen