Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen O19 maakt indruk tegen China ondanks verlies

Welmoed de Lang
KNVB Media
20 januari 2018, 8:00

Ashleigh Weerden speelt met Vrouwen onder 19 een goede wedstrijd tegen een sterk China. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 jaar speelde vrijdag bij het Portugal Tournament tegen China een prima wedstrijd, maar ging desondanks met 0-1 onderuit. “We zijn zeer tevreden. De meiden hebben ons positief verrast”, aldus KNVB-coach Jessica Torny in Stadium Vila Real De Santo Antonio in Portugal.

Onder 19 speelt later dit jaar het WK en daarnaast nog de Eliteronde om zich te plaatsen voor het komende EK. De twee wedstrijden tijdens het Portugal Tournament en het jaarlijkse toernooi in La Manga staan in het teken van de voorbereiding op deze toernooien.

Chinese speelstijl

KNVB-coach Jessica Torny

Het resultaat is daarom van minder belang, volgens Torny. "Het gaat erom dat de meiden zich ontwikkelen. Zwitserland is hier eerder door China volledig weggespeeld. Wij totaal niet. De meiden hebben fantastisch verdedigd en echt heel professioneel gespeeld.” De KNVB-coach heeft het elftal vooraf gewaarschuwd dat China snel druk zet. Als de bal maar even stilligt aan de voet, dan heeft een speelster direct meerdere fitte en vaardige Chinezen op haar nek. Daarbij speelt de Aziatische WK-deelnemer in een uiterst hoog tempo en schakelen ze razendsnel om.

“Een groot verschil met Europese landen en met het WK in zicht vind ik het belangrijk om ook tegen tegenstanders uit andere werelddelen te spelen”, aldus Torny. Ze heeft daarom contact gelegd met Hesterine de Reus, die het Chinese jeugdteam onder haar hoede heeft gehad. De voormalig coach van Oranje onder 19 is zelf niet in Portugal. Het team staat nu onder leiding van Niels Nielsen, die deze zomer in de Grolsch Veste met Denemarken nog de EK-finale heeft verloren. Nu is hij gelukkiger tegen Nederland.

Teenlengte

Oranje moet namelijk in de eerste helft allang op voorsprong staan. Vanuit het middenveld verzorgen de uitstekend spelende Eva van Deursen, Kerstin Casparij en Marisa Olislagers geregeld prima steekpasses richting voorhoede. Zowel centrumspits Joëlle Smits als linksbuiten Ashleigh Weerden komen in uiterst kansrijke positie voor de Chinese goal. De eerste schiet echter te snel, de tweede geeft de bal af aan Smits, terwijl ze zelf moet schieten.

Vrouwen onder 19 voor de  wedstrijd tegen China in Stadium Vila Real De Santo Antonio.

Na de pauze verandert het spelbeeld niet. Invaller Fenna Kalma komt net een teenlengte tekort voor een treffer. Torny: “Wij krijgen de beste kansen en hebben heel gedisciplineerd gespeeld. Misschien dat de vele wisselingen na rust de organisatie enigszins hebben verstoord.” Na 64 minuten brengt Torny vier verse krachten. De net ingevallen Quinty Sabajo leidt vijf minuten later balverlies op het middenveld. China slaat diret toe in de omschakeling. Xie Qiwen schiet de bal in de korte hoek achter Daphne van Domselaar, waarbij de sluitpost niet helemaal vrijuit gaat. Torny: “Echt zonde.”

Engeland

Zondag om 13 uur speelt Onder 19 het tweede en laatste duel tegen Engeland. De Eliteronde, met Hongarije, Zweden en Slovenië als tegenstanders, wordt gespeeld in Hongarije op 4, 7 en 10 april. Het WK is van 5 tot en met 24 augustus in Frankrijk.

Statistieken Statistieken Vrouwen onder 19 tegen China.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen