Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opnieuw dubbele cijfers voor Vrouwen onder 19

KNVB Media
KNVB Media
21 oktober 2017, 19:45

KNVB-coach Jessica Torny kon opnieuw twaalf keer juichen. - Foto: KNVB Media

Met een tweede uithaal heeft Vrouwen onder 19 jaar zich overtuigend geplaatst voor de Eliteronde. Na de 12-0 tegen Letland werd het zaterdag tegen Estland, mede dankzij maar liefst zes treffers van Fenna Kalma, 12-1.

“Twee wedstrijden en 24 doelpunten: dat zegt iets over de tegenstanders, maar ook over onze scherpte”, meende KNVB-coach Jessica Torny, die op het veld van Harkemase Boys met een wat gewijzigd elftal begon ten opzichte van de wedstrijd tegen Letland. Onder andere Joëlle Smits werd in de spits vervangen, door Fenna Kalma. En die bewees het kunstje van goals maken ook te beheersen.

‘Niet eerder zo veel gescoord’

Fenna Kalma scooorde liefst zes keer tegen Estland.

“Ik kan me niet herinneren dat ik er wel eens zes gemaakt heb in een wedstrijd. Ik zit de laatste maanden lekker in mij vel. Ook bij Heerenveen gaat het lekker”, aldus de 17-jarige Friezin, die in Harkema dus op eigen grondgebied speelde. “Ik weet niet of dat heeft meegespeeld hoor. Maar wie weet. Het is sowieso altijd fijn om in eigen land te spelen”, glunderde de spits.

Al na drie minuten wist ze, vliegend door de lucht, met haar hak te scoren. De studente fysiotherapie kreeg de bal van Victoria Pelova, die net als in het eerste duel, in de eerste helft aan de basis van veel treffers stond. De middenvelder van ADO Den Haag gaf ook de pass op Bente Jansen voor de 2-0 en maakte zelf de derde. Kalma kopte Oranje nog voor het half uur naar 4-0.

Meer doelpunten

“We hadden natuurlijk voor rust ook al veel meer doelpunten kunnen maken, maar we maakten het de keepster van de tegenstander soms wel erg makkelijk”, zag Torny, wiens formatie de benodigde marge op Ierland desondanks allang bereikt. Doordat Ierland eerder in de middag maar met 4-0 van Letland won, na de 3-0 op Estland, heeft Nederland een veel beter doelsaldo. Dinsdagavond in Assen is daarom een gelijkspel voldoende om eerste te worden in de EK-kwalificatiepoule.

Het hield Onder 19 echter niet tegen om ook na rust nog vol voor meer treffers te gaan. Kerstin Casparij werkte al weer snel binnen, maar Oranje liet vervolgens verrassend een tegentreffer toe, waarbij veel te lichtzinnig verdedigd werd. “Dat kan tegen Ierland echt niet. Die gaan negentig minuten vol gas en dan kun je dat je niet permitteren”, aldus Torny.

Goede spoor

Ashleigh Weerden zette Oranje met een mooie knal in de kruising echter weer op het goede spoor. Binnen twee minuten legde Kalma er ook maar gelijk 7-1 en 8-1 in. Na de kopgoal van Lynn Wilms schoot Fenna Kalma ook nog haar vierde binnen. De Estse aanvoerder kopte vervolgens nog ongelukkig in eigen doel, waarna Kalma in blessuretijd zorgde voor een kers op haar toch al fraaie taart.

Ashleigh Weerden scoorde, net als afgelopen woensdag tegen Letland.

De ruime uitslagen geven volgens Kalma vertrouwen voor het slotduel. “We moeten er tegen Ierland wel een tandje bij zetten en nauwkeuriger zijn. We moeten zorgen dat we ze gewoon kapot spelen.”

EK 2018 in Zwitserland

Zwitserland is de organisator van het EK, dat van 18 tot en met 30 juli 2018 plaatsvindt. Oranje moet zich na de eerste kwalificatieronderonde via de Eliteronde zien te scharen bij de zeven andere deelnemende landen. Zwitserland is als gastland automatisch geplaatst.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen