Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Doelpuntenfestijn Vrouwen onder 19 in EK-kwalificatie

KNVB Media
KNVB Media
19 oktober 2017, 10:45

Ashleigh Weerden: ongrijpbaar voor de Letse defensie. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 jaar is de EK-kwalificatiestrijd woensdag vol gas gestart. In het eerste pouleduel in Assen werd Letland met liefst 12-0 verslagen.

Na een boeiende en uitstekende eerste helft was het al 9-0. "Heerlijk om zo te kunnen voetballen. Vooral over de eerste helft ben ik hartstikke tevreden", aldus KNVB-coach Jessica Torny.

Onder 19 liet vanaf de eerste minuut zien op zoek te zijn naar veel doelpunten. De ploeg zocht met snelle en vlijmscherpe combinaties direct de diepte of de zijkanten en binnen een kwartier prijkte al een stand van 4-0 op het bord. Vaak stond spelverdeler Victoria Pelova aan de basis van de aanval en kwam de assist van centrumspits Joëlle Smits, waarbij ook de flankspelers Ashleigh Weerden (op links) en Williënne ter Beek (op rechts) voortdurend voor gevaar zorgden. Doordat Letland moedig pogingen bleef doen om te blijven voetballen, ontstond er voor Onder 19 volop ruimte.

Doelsaldo opkrikken

Spelmaker Victoria Pelova strooide met passjes en assists.

"Van tevoren hadden we gezegd dat we in de eerste twee wedstrijden een zo hoog mogelijk doelsaldo moeten creëren. Het had na de eerste helft al 15-0 moeten staan", zag Torny Oranje een flitsende start maken. De eerste twee treffers van Weerden kwamen via Pelova en Smits en Ter Beek schoot de derde fraai uit de draai binnen op aangeven van Smits. Weerden maakte de vierde weer na een uitstekende dieptepass van Pelova, waarna de tegenstander van de linksbuiten al snel werd gewisseld.

"Ik vind assists geven leuker dan zelf scoren. Die 4-0 met een lobje op Ashleigh was de mooiste", aldus Pelova die er zelf na de 5-0 van Noah Waterham met twee mooie afstandsschoten 7-0 van maakte. "Het was lekker spelen die eerste helft. Ze gaven ons de ruimte om lekker aan te vallen. Maar ik heb toch liever spannende wedstrijden. Daar leer je ook meer van."

Tandje terug

Veel speelsters hebben gescoord, dit is lekker voor het zelfvertrouwen.

Ter Beek en Caitlin Dijkstra zetten de teller voor rust namelijk al op negen, terwijl Smits tussendoor nota bene nog een zelf versierde strafschop miste. Na rust schakelde Onder 19 een tandje terug met minder felle en vloeiende aanvallen en passes en schoten die minder zuiver werden. Invalster Eva van Deursen zorgde met haar treffer een kwartier voor tijd nog wel voor dubbele cijfers en in de slotminuut pikte ook Smits nog twee goaltjes mee.

"In de tweede helft kwamen we moeizamer op gang. De ruimtes werden kleiner en we liepen te veel met de bal en zochten te moeilijke oplossingen", vond Torny die al met toch tevreden was met het ruime resultaat. "Veel speelsters hebben gescoord, dit is lekker voor het zelfvertrouwen", besefte Pelova.

EK 2018 in Zwitserland

Zaterdag speelt Nederland om 16.00 uur in Harkema tegen Estland dat met 3-0 van Ierland verloor. Ierland is dinsdag (19.00 uur) in Assen de laatste tegenstander. Zwitserland is de organisator van het EK dat van 18 tot en met 30 juli 2018 plaatsvindt. Oranje moet zich na de eerste kwalificatieronderonde via de Eliteronde zien te scharen bij de zeven deelnemende landen. Zwitserland is als gastland automatisch geplaatst.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalficatieduel tussen Nederland en Letland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen