Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Smits leidt wederopstanding Vrouwen onder 19 in

KNVB Media
KNVB Media
16 september 2017, 9:15

Invaller Joëlle Smits was met drie doelpunten heel belangrijk voor Onder 19. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 jaar heeft vrijdag in een oefeninterland tegen Zwitserland een 2-0 achterstand sensationeel omgebogen in een 2-5 overwinning. Invaller Joëlle Smits was tegen het gastland met drie doelpunten en een assist de belangrijkste pion aan Oranjezijde.

"Het woord wederopstanding viel na afloop wel een paar keer, ja. Ik ben een gelukkige trainer, zeker met wat de meiden in de tweede helft hebben laten zien", aldus KNVB-coach Jessica Torny op het vierlandentoernooi in het Alpenland.

De eerste en tweede helft waren een wereld van verschil. Het was niet eens dat Onder 19 in de eerste helft nou heel slecht speelde, maar vooral de lichtzinnigheid waarmee soms werd verdedigd was opvallend. Torny: "Ik denk dat wij verreweg het meeste balbezit hadden, maar zij mochten tussen vier verdedigers de bal aannemen en scoren. Vooral achterin stond het de eerste helft niet goed. We hadden niet echt grip."

Makkelijke tegendoelpunten

Zwitserland kwam in Brunnen na een kwartier op voorsprong toen Leandra Schegg door de Oranjedefensie mocht snijden en binnenschieten. Na krap een half uur maakte diezelfde aanvaller gebruik van het misgrijpen van keepster Moon Pondes en maakte 2-0.

We domineerden en Zwitserland had niets meer te vertellen.

"We stonden elkaar vaak in de weg en elke bal die er bij onze verdediging tussen viel was voor hen. Gelukkig hebben ze het de tweede helft fantastisch opgepakt. We domineerden en Zwitserland had niets meer te vertellen", zag Torny.

Vers bloed

Met wat vers bloed trok Nederland na rust het initiatief naar zich toe om dat vervolgens niet meer af te geven. Zwitserland kwam nauwelijks meer bij het Oranjedoel en Ashleigh Weerden zorgde al na tien minuten na een prima aanval voor de aansluitingstreffer. Quinty Sabajo stuurde Joëlle Smits goed diep en de invalster gaf een strakke voorzet op Weerden. Doordat de Zwitserse keepster en verdediger beiden misgrepen, kon de linksbuiten daarachter eenvoudig binnentikken: 1-2.

Bente Jansen.

Niet lang daarna volgde ook de gelijkmaker. Bente Jansen zette goed druk op de Zwitserse achterhoede en wist haar voet tegen de bal te krijgen. De 'losse bal' belandde voor de voeten van Smits die net buiten het strafschopgebied geen seconde aarzelde en uithaalde: 2-2.

Goaltjesdief

Smits was eveneens scherp toen de doelvrouw en een verdediger er even later weer niet goed uitzagen en elkaar in de weg liepen. De goaltjesdief zette een goed blok, draaide weg en schoot opnieuw binnen: 2-3. Kerstin Casparij deed even later tussen een aantal spelers ongeveer hetzelfde. Ook zij worstelde zich los en mikte raak (2-4).

Smits toonde nogmaals haar klasse toen ze vier minuten voor tijd alleen op de keeper afging en het koelbloedig afmaakte. "Joëlle zat er eerder van de week nog niet zo lekker in, dus ik ben heel blij voor haar dat ze er nu weer drie heeft gescoord. Dat geeft toch vertrouwen."

Veel meer energie

De sleutel van de overwinning zat volgens Torny in de energie die na rust in het spel werd gestoken. "Je mag nog zo goed kunnen voetballen, maar als je de passie niet hebt, win je geen wedstrijd. In de tweede helft zat er veel meer energie in. We zijn veel beter dan Zwitserland, maar dat moet je dan wel laten zien."

Maandag speelt Vrouwen onder 19 het slotstuk van het vierlandentoernooi tegen Noorwegen. Nederland speelt de wedstrijden in voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijden die van 19 tot en met 24 oktober in eigen land op het programma staan.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van Zwitserland-Nederland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen