Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geen EK-finale voor Vrouwen onder 19

KNVB Media
KNVB Media
17 augustus 2017, 19:30

Vreugde bij Spanje, terwijl Joëlle Smits baalt. - Foto: UEFA

Vrouwen onder 19 is er donderdag in Noord-Ierland niet in geslaagd de finale van het Europees kampioenschap te halen. Spanje was in de halve finale met 2-3 de terechte winnaar.

“Ik ben trots op wat de meiden dit toernooi gepresteerd hebben, maar in de wedstrijd zat er gewoon niet meer in”, was KNVB-coach Jessica Torny realistisch.

Hoewel Spanje niet eens een overtuigende poulefase achter de rug had, was Nederland gewaarschuwd. Een jaar eerder zorgde Spanje in de halve finale met 3-4 ook al voor uitschakeling. “Ze zijn creatief, voortdurend in beweging, vaardig en slim. Zij gaan liggen, schreeuwen en vallen, terwijl wij bij een tackle alles doen om op de been te blijven. Je moet tegen Spanje allemaal top zijn om te winnen. Dat waren we niet”, aldus Torny, wiens formatie op Windsor Park wel uitstekend begon. De ploeg zette Spanje direct onder druk en dat leverde na drie minuten ook al een flinke kans op. De kopbal van Quinty Sabajo belandde echter op de lat.

‘We lieten ons te simpel uitspelen’

Spanje herstelde zich daarna snel en gaf het initiatief nooit meer echt af. De dit toernooi zo zekere Nederlandse achterhoede oogde bij vlagen onzeker en de ploeg kwam een aantal keer goed weg. Een goal van Lucia Garcia werd afgekeurd vanwege buitenspel en het schot van Aitana Bonmati eindigde op de lat. Terwijl Onder 19 in de poulewedstrijden tegen Frankrijk (2-0) en Engeland (2-0) nog sterk voor de dag kwam, kreeg het de tegenstander nu maar niet in de vingers.

Joëlle Smits maakt haast na de aansluitingstreffer.

“We hadden wel aardige fases, maar we lieten ons vaak te simpel uitspelen en verloren te veel duels”, aldus Torny, over onder andere de snelle tegentreffer na rust. Na de al matige lange bal van Noah Waterham werd niet attent gereageerd door het middenveld, waarna Kay-Lee de Sanders verkeerd instapte en Garcia daarmee een vrije doorgang richting doel gaf. De aanvaller legde de bal vervolgens koelbloedig achter Lize Kop.

Snelle achterstand en gelijkmaker

“Gelukkig maakte wel snel de 1-1”, aldus Torny over het razendsnelle antwoord van Onder 19. Joëlle Smits zette kort na de aftrap druk op de Spaanse achterhoede, veroverde de bal en stuurde Victoria Pelova in één beweging de diepte in. De middenvelder van ADO Den Haag rondde uitstekend af: 1-1.

Toch kon Oranje ook daarna de bal moeilijk in de ploeg houden. Het spel bleef onrustig, terwijl Spanje rustig op haar kans wachtte. Die kwam ruim twintig minuten voor tijd, toen Nederland Spanje weer te veel ruimte liet en Maite Oroz vrij kon binnenschieten: 1-2. Toen een kwartier voor tijd ook een corner enigszins gelukkig op het hoofd van Patricia Guijarro belandde en zij 1-3 binnenkopte, leek het duel gespeeld. Smits maakte na goed doorzetten na een corner vijf minuten voor tijd nog wel 2-3, maar Spanje speelde het duel daarna handig uit.

‘Hebben er alles aan gedaan’

“We hebben voor de wedstrijd tegen elkaar gezegd, we moeten achteraf kunnen zeggen dat we er alles aan gedaan hebben. Als Spanje dan uiteindelijk beter blijkt, dan so be it. Ze hebben inderdaad alles gegeven. Ik kan ze niks verwijten. Ze hebben een prima toernooi gespeeld.”

Spanje speelt zondag de finale tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en Frankrijk. Onder 19 had zich met de plaats in de halve finale al geplaatst voor het WK in 2018 in Frankrijk.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen