Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Ongelooflijk, we hebben geschiedenis geschreven'

KNVB Media
KNVB Media
11 augustus 2017, 23:45

Vreugde bij KNVB-coach Jessica Torny na het bereiken van de halve finale. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de halve finale van het Europees kampioenschap. In Belfast versloeg Oranje de vrouwen van Engeland met 2-0, waarmee de ploeg zich ook direct van een WK-ticket verzekerde.

"Ongelofelijk, we hebben geschiedenis geschreven. Dit is supergaaf", zei KNVB-coach Jessica Torny in Noord-Ierland. Terwijl de speelsters al juichend over het veld van Windsor Park gingen, wilde Torny zich er eerst van verzekeren of de poulewinst wel zeker was. "Ik heb een paar keer gevraagd of die eerste plaats wel echt zeker was", aldus Torny lachend. "Maar we hoeven gelukkig niet meer te rekenen. We zijn eerste."

Oranjezomer

Na de eerdere 2-0 overwinning op Frankrijk, kan de Nederland namelijk zelfs bij verlies maandag tegen Italië niet meer ingehaald worden. "En dat na twee wedstrijden tegen twee toplanden. Dit is echt een heel pittige poule. Sarina Wiegman zei net al, 2017 is de zomer van Oranje."

Vreugde bij Vrouwen onder 19 na het laatste fluitsignaal.

Net als tegen Frankrijk begon Nederland opnieuw voortvarend aan het EK-duel. Nadat een voorzet van Quinty Sabajo in het eerste duel ook al na tien minuten een treffer opleverde, was het nu een corner van de rechtsbuiten die na tien minuten door Aniek Nouwen werd binnen gekopt. In een toch al prima Nederlandse eerste helft maakte Joëlle Smits op slag van rust ook nog 2-0. De meer dan uitstekend spelende Victoria Pelova zette de spits met een steekpass vrij en de naar FC Twente vertrekkende goaltjesdief prikte alleen voor de keepster koel binnen.

‘Wedstrijd voor wedstrijd’

Ook in de tweede helft had Nederland het beste van het spel. En hoewel Onder 19 eerder dit seizoen in La Manga nog met 0-5 ten onder ging tegen de Engelse vrouwen, kreeg de opponent nu bijna weinig kansen. "Pelova speelde fantastisch op het middenveld, maar ook verdedigend stond het geweldig. Engeland heeft twee goede kansen gehad en twee mogelijkheden, dat was het. Ons positiespel was bij vlagen geweldig", aldus Torny, die nog niet verder wil kijken dan de halve finale.

"Eerst krijgen we nog de wedstrijd tegen Italië en daarna spelen we in de halve finale, zoals het er nu naar uitziet tegen Spanje. Daarvan verloren we vorig jaar in de halve finale, dus laten we die nu eerst maar eens winnen. We doen het wedstrijd voor wedstrijd."

Met het behalen van de halve finale is een ticket voor het WK in Frankrijk al wel zeker gesteld. Een WK wordt elke twee jaar gehouden en plaatsing daarvoor lukte Onder 19 nog nooit eerder. Torny: "Fantastisch. Het lijkt erop dat we nu ook een topland aan het worden zijn. Hoewel, misschien zijn we dat al."

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen