Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 sterk van start op EK

KNVB Media
KNVB Media
9 augustus 2017, 9:15

Vrouwen onder 19 verslaat Frankrijk in de openingswedstrijd van het EK. - Foto: UEFA.com

Met de prachtige prestatie van de Oranjevrouwen nog vers op het netvlies, kende Vrouwen onder 19 op het eigen EK ook een vliegende start. Het sterke Frankrijk werd dinsdag in het eerste pouleduel met 2-0 verslagen.

"De EK-winst heeft ons geïnspireerd om het hier ook goed te doen. De meiden kunnen het als een fantastisch voorbeeld zien", aldus KNVB-coach Jessica Torny.

Speelsters en staf van Onder 19 keek zondag in Noord-Ierland met z'n allen de finale van de OranjeLeeuwinnen tegen Denemarken. "Het is natuurlijk ontzettend gaaf wat er met de Oranjevrouwen is gebeurd. We hebben tegen de meiden gezegd om goed te kijken naar wat dat team zo goed maakte en daar dingen uit mee te nemen voor hun eigen spel", verteltTorny.

Zelf werd de KNVB-coach op de Ballymena Showgrounds volop gefeliciteerd met het succes van Oranje. "Duitsland, Spanje, Engeland, van alle kanten kregen we complimenten over het spel. Stuk voor stuk hadden ze groot respect voor de prestatie en vonden ze dat Nederland ook echt verdiend Europees kampioen was."

Snelle openingstreffer

Ashleigh Weerden probeert de bal te veroveren. — Foto: UEFA.com

Liefst vijf speelsters uit de huidige Oranjeselectie - Miedema, Roord, Janssen, Beerensteyn en Folkertsma - wonnen in 2014 in Noorwegen het EK voor speelsters onder 19 jaar. Een mooie motivatie voor het huidige Onder 19 om er tegen Frankrijk vol in te vliegen. In de tiende minuut leverde dat gelijk al een treffer op. Victoria Pelova maakte na de diepe bal van ADO-collega Nadine Noordam een perfecte schijnbeweging met het lichaam. Daarmee zette ze in een keer haar directe tegenstander op het verkeerde been. De middenvelder liep vervolgens goed door op de goalie en drukte zelf af: 1-0.

Een vrije trap van Quinty Sabajo zorgde ruim tien minuten later voor de terechte 2-0 voorsprong. Een Franse verdediger taxeerde de bal niet goed en kopte de bal ongelukkig in de verre hoek. "We waren in de eerste helft in alle opzichten beter. We wonnen de duels, hielden druk op de bal en creëerden kansen", aldus Torny die Joëlle Smits en Noordam oog-in-oog met de keeper zag falen.

De basisformatie van Vrouwen onder 19 voor het duel met Frankrijk. — Foto: UEFA.com

Franse storm

De periode na de pauze gaf echter een heel ander beeld. Frankrijk zette Nederland onder druk en het was aan een aantal fantastische reddingen van keeper Lize Kop te danken dat het elftal op de been bleef. Torny: "Het was echt even een Franse storm, waarbij Lize ons in de wedstrijd hield, maar ook de rest van de verdediging deed het goed. Gelukkig kwamen we die periode zonder kleerscheuren door."

Na een kwartier was de storm uitgeraasd en kon Onder 19 het spel weer overnemen. "Daarna regeerden wij weer. Ik had het gevoel dat de 3-0 eerder zou vallen dan de 2-1", meende Torny.

'Lekkere start in zware poule'

KNVB-coach Jessica Torny — Foto: UEFA.com

Donderdag staat de volgende wedstrijd voor Onder 19 op het programma: de kraker tegen Engeland. Eerder dit seizoen kreeg de ploeg van Torny nog met 0-5 op de broek van de Young Lionesses. Engeland versloeg in het andere pouleduel Italië met 2-1. "Het is een heel zware poule en daarom is het heel lekker dat we deze eerste wedstrijd vast gewonnen hebben."

De nummers een en twee van de poule plaatsen zich voor de halve finales. En verdienen meteen een ticket voor het WK in Frankrijk, aangezien de vier halve finalisten zich automatisch voor die eindronde in 2018 kwalificeren. Mocht de Franse ploeg de halve finale halen, dan volgt er voor de nummers drie van beide poules nog een tweestrijd om de laatste Europese WK-plek. Poule A wordt gevormd door Duitsland, Spanje, Schotland en Noord-Ierland.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-duel Nederland-Frankrijk.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen