Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 op eigen EK in het spoor van Oranje

KNVB Media
KNVB Media
4 augustus 2017, 11:45

De EK-selectie van Vrouwen onder 19. - Foto: KNVB Media

Een paar uur voordat het Nederlands vrouwenelftal aan de historische halve finale van het EK begon, vloog Vrouwen onder 19 naar het Noord-Ierse Belfast voor hun EK. Op Schiphol regende het enthousiaste reacties en de speelsters kregen ineens ook allerlei vragen.

KNVB-coach Jessica Torny.

"Ik ga al jaren naar hetzelfde tankstation bij mij in het dorp, ook in mijn Oranje-trainingspak. Ik hoor er nooit wat over, maar nu kreeg ik plots allerlei reacties. Je merkt hoe zeer het vrouwenvoetbal ineens leeft", aldus KNVB-coach Jessica Torny opgetogen. 

De voormalig international hoopt dat de prestaties van het A-elftal een inspiratiebron kunnen zijn voor haar Onder 19. "Het zou fantastisch zijn als Nederland de EK-titel pakt en wij daarna als toetje ons EK winnen", bespiegelt Torny, vers in het hotel in Belfast. Het onderkomen bevindt zich in het centrum van de Noord-Ierse hoofdstad, maar is niet het hotel waar de ploeg tijdens het EK zal verblijven. Een dag voor het eerste duel, op 8 augustus tegen Frankrijk, verhuist de ploeg namelijk naar het hotel waar ook alle andere landen huizen. 

“Daar was nu nog geen plek. Er moest worden geloot onder de deelnemende landen wie hier ook in de eerste dagen mocht verblijven. Maar dat is geen probleem. Als ze hier maar goede bedden en goed eten hebben, maakt het ons verder niet uit."

Lastige poule

De afstand naar speelstad Ballymena is met zo’n 45 kilometer namelijk toch gelijk. Daar wordt dinsdag de eerste poulewedstrijd tegen Frankrijk gespeeld. Nederland trof Frankrijk ook al tijdens de Eliteronde. Toen hield Oranje de stugge opponent op 0-0, wat voldoende was voor de poulewinst. Torny: "Door onze eerdere resultaten konden we het toen tactisch spelen. Nu willen we winnen. Zeker omdat hier ook WK-tickets te halen zijn."

De vier halve finalisten plaatsen zich namelijk voor het WK-eindtoernooi in Frankrijk. En als de Franse ploeg de halve finale haalt, volgt er ook voor de beste nummer drie van de twee poules nog een tweestrijd om een WK-plek. Onder 19 moet het achtereenvolgens tegen Frankrijk (dinsdag 8 augustus), Engeland (11 augustus) en Italië (14 augustus) waarmaken. Duitsland, Spanje, Schotland en Noord-Ierland vormen de andere poule. 

Vrouwen onder 19 opent het EK tegen Frankrijk, het land waartegen het in april in de EK-kwalificatie nog met 0-0 gelijkspeelde. Hier probeert Nadine Noordam twee Françaises van het lijf te houden.

Fiks stadion

"Uiteraard had ik liever in een poule met Noord-Ierland gezeten, maar we hebben het hier mee te doen", zegt Torny die Vera ten Westeneind kort voor vertrek zag afvallen met een gescheurde kruisband. De rest van de selectie is wel helemaal fit en dat is nodig, aangezien Engeland en Italië sterke tegenstanders zijn. Tegen Engeland moest de ploeg eerder dit seizoen bij een oefentoernooi in La Manga nog een 0-5 nederlaag incasseren. 

"Dat was een flinke domper. Wij hadden geen beste dag, maar het geeft wel aan hoe goed Engeland is", aldus Torny wier formatie het duel met Engeland in het Windsor Park zal spelen. Het is met ruim 20.000 plekken het grootste stadion van Noord-Ierland en tevens de plaats waar het nationale elftal zijn wedstrijden speelt. "Dat wordt wel spectaculair, verwacht ik. We zullen proberen de speelsters daar van tevoren vast een keer mee te nemen zodat ze een beetje weten wat ze kunnen verwachten."

De EK-finale zal ook in dat stadion worden gespeeld. Voor voor het zover is, moet in de poule ook nog met Italië worden afgerekend. Het land waartegen Onder 19 in het begin van het seizoen in een oefeninterland op 0-0 bleef steken. Torny: "Het worden dus pittige wedstrijden, maar op een EK tref je ook geen makkelijke tegenstanders. Het is in deze laatste dagen nog een kwestie van de puntjes op de i zetten, maar dan zijn we er klaar voor."

Definitieve EK-selectie Definitieve EK-selectie Bekijk de gehele selectie van Vrouwen onder 19 voor het EK in Noord-Ierland.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen