Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een spoedcursus genieten en volwassen worden

KNVB Media
KNVB Media
13 april 2017, 15:00

Vrouwen onder 19 viert de kwalificatie voor het EK in Noord-Ierland, afgelopen dinsdag in Putten. - Foto: KNVB Media

Met het succes van de Vrouwen onder 19, die zich dinsdag plaatsten voor het EK, zijn alle vier de Oranje-jeugdselecties komende zomer present op een eindtoernooi. Dat gebeurde nog niet eerder. Jeroen Zoet en Anouk Hoogendijk blikken terug. "Ik vond het echt geweldig.”

Ze zijn enthousiaste vertellers als er wordt gevraagd naar de herinneringen aan de EK’s die ze speelden met de jeugdselecties van Oranje. Even gaan de gedachten terug in de tijd, toen de druk nog niet zo groot was en de schijnwerpers niet zo fel. En toen gewoon genieten nog minstens zo belangrijk was als winnen.

Wennen aan toernooivoetbal

Anouk Hoogendijk, onlangs na 103 interlands afgezwaaid als international, speelde het EK Onder 19. Voor het eerst haalde toen een Nederlands vrouwenteam een EK. “Ik vond het echt geweldig. Herinner me het nog als de dag van gisteren.” Jeroen Zoet, doelman van het Nederlands elftal en PSV, speelde twee EK’s met Oranje Onder 17 en één met Oranje Onder 19. “Ik heb er van genoten toen.”

Anouk Hoogendijk (staand, tweede van links) in de selectie van Vrouwen onder 19. Ook ex-international Kirsten van de Ven (staand, uiterst rechts) maakte deel uit van het team dat in 2003 het EK in Duitsland speelde. 

Ik vond het echt geweldig en herinner me het nog als de dag van gisteren

“Je moet ineens wennen aan toernooivoetbal, met alles wat daarbij komt kijken”, zegt Hoogendijk. “Veel wedstrijden in korte tijd, op een hoog niveau.” Toernooivoetbal. Ook Jeroen Zoet gebruikt die term. Toernooivoetbal is pieken op het juiste moment. Goed zijn als het moet. “Maar het is ook: je kunnen aanpassen aan de omstandigheden”, zegt Zoet. “Buiten, maar ook binnen het veld. Als je tijdens je laatste poulewedstrijd ineens een punt moet verdedigen of juist vol op de aanval moet.”

Ontdekken van voetbalculturen

Zo is de sfeer van een eindtoernooi een mix van leren en genieten. Hoogendijk: “Samen ergens naar toe werken en dan zorgen dat je top bent in die twee weken. Dat heb ik toen wel als heel bijzonder ervaren.” Zoet vult aan: “Wat ik ook heel leerzaam vond was het ontdekken van andere voetbalculturen. In die tijd speelden we nog niet zoveel toernooien in het buitenland, dus het was echt een botsing van stijlen in sommige wedstrijden. En je leert presteren. Dat je ontdekt dat een eerste poulewedstrijd winnen van enorm belang is.”

Jeroen Zoet, staand tussen Jordy Clasie (links) en Bart Schenkeveld (rechts), voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd Nederland O19-Polen O19 op 20 mei 2010.

Trots zijn en genieten

Als je zo’n EK mag spelen moet je er vooral van genieten

Alle nieuwe indrukken leveren veel ervaringen op. Anouk Hoogendijk: “Onze duels werden live uitgezonden door Eurosport. Dat was ook een hele nieuwe gewaarwording.” Hoogendijk speelde het EK in Leipzig, Duitsland. “Het was ook gewoon heel erg leuk, hoor. Ik weet nog dat veel ouders mee waren en die maakten er een soort Oranje-camping van. Dat gaf wel een bijzondere sfeer.” Ook Jeroen Zoet onderstreept dat plezier op deze leeftijd belangrijk is: “Als je zo’n EK mag spelen moet je er vooral van genieten. En hartstikke trots zijn, dat je op zo’n mooi toernooi voor je land mag uitkomen.”

ONTVANG LIVE UPDATES TIJDENS DE WEDSTRIJD

Blijf op de hoogte van al het nieuws rond het Nederlands elftal en het Nederlands vrouwenelftal!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen