Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen onder 19 plaatst zich voor EK-eindronde

KNVB Media
KNVB Media
12 april 2017, 9:30

Dolle vreugde bij vrouwen Onder 19 na plaatsing voor het EK. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 heeft zich dinsdagavond geplaatst voor het Europees kampioenschap. Frankrijk werd in Putten op 0-0 gehouden en daarmee bleef Nederland de opponent in de Eliteronde op doelsaldo voor.

Heerlijk gewoon, het EK is toch het mooiste wat er is

“Heerlijk gewoon. Het EK is toch het mooiste dat er is”, zei aanvoerder Lize Kop na afloop. “Ik kon de tweede helft de klok zien en dacht alleen maar, alsjeblieft laat het voorbij zijn. Gelukkig liep het voor ons goed af.”

KNVB-coach Jessica Torny had gedurende het duel ook geen moment stil op de bank gezeten. “Ik ben blijven roepen om de meiden alert te houden. Tot in de blessuretijd was ik er nog niet gerust op. Ik dacht, hij kan er nog zo invallen. Maar ik ben hartstikke trots dat we het gered hebben. Het was lelijk, maar heerlijk.”

Felle start Frankrijk

— Ook Victoria Pelova had het in het begin moeilijk tegen de felle Fransen.

Frankrijk kwam namelijk fel en scherp uit de startblokken en bleef loeren op een goal, waarbij de rappe rechtsbuiten met fraaie acties voor gevaar zorgde. Nederland kon in eerste instantie niet veel meer doen dan tegenhouden, waarbij het te mat acteerde om het eerste kwartier zelfs maar ver over de middenlijn te komen. Doelvrouw Kop hield Nederland met een aantal uitstekende reddingen in de race.

“De eerste tien minuten hadden we het moeilijk, maar verdedigend stonden we sterk. Uiteindelijk kregen ze niet echt heel veel opgelegde kansen”, aldus Kop, die met zelfvertrouwen haar doel schoon hield. “Het is lekker als je een paar balletjes kan pakken, maar we hebben het echt samen gedaan.”

‘Wij mochten en zij moesten’

— Noah Waterham zet voor, maar de kans zal niet worden benut.

Gedurende de eerste helft kroop de ploeg al wat uit de schulp, waarbij Joëlle Smits na ruim een half uur tot een schot kwam. Na de pauze oogde Onder 19 actiever en ondanks dat er opnieuw kansen waren voor de regerend Europees kampioen, kwam de mooiste aanval van Nederland. Na een snelle opbouw van achteruit kwam de bal uiteindelijk bij Noah Waterham en die zette prima voor op Nadine Noordam. Het schot van de buitenspeelster van ADO Den Haag was echter te slap om de Franse doelvrouw te verschalken. Gevaarlijk werd Nederland daarna nog zelden.

“Wij mochten en zij moesten. Als je moet winnen, stuur je nog eens een back naar voren, maar dat risico wilden we niet nemen”, aldus Kop, in de wetenschap dat Onder 19 na de 5-0 tegen Slovenië en 5-0 tegen Portugal een beter doelsaldo had dan Frankrijk.

EK in Noord-Ierland

Tijdens de Eliteronde komen 24 landen uit, verdeeld over zes groepen. De winnaar van elke groep gaat naar het EK, evenals de beste nummer twee, gemeten over alle zes kwalificatiepoules. Aan het EK doen acht landen mee, waarbij Noord-Ierland als gastland automatisch gekwalificeerd is. Het EK 2017 wordt gehouden van 8 tot 20 augustus.

“Over het EK heb ik nog niet eens durven nadenken”, aldus Torny, die voor het tweede achtereenvolgende jaar met haar ploeg het eindtoernooi haalt. Kop durft al wel te dromen: “Het mooiste zou natuurlijk zijn om het EK ook te winnen. En dat we ons dan ook maar gelijk te plaatsen voor het WK in Frankrijk.”

— Yesss! Het EK is binnen, glundert Vera ten Westeneind.

— Het bleef nog lang onrustig in Putten.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van Vrouwen onder 19 tegen Frankrijk.

UEFA Women's EURO 2017

Van 16 juli tot en met 6 augustus vond in Nederland het EK Vrouwen 2017 plaats. Kijk hier terug op die drie fantastische weken waarin de OranjeLeeuwinnen Nederland en Europa veroverden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen