Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 sluit stage prima af

KNVB Media
KNVB Media
22 januari 2017, 10:00

De zestienjarige Joëlle Smits behoorde tot de uitblinkers bij Onder 19. - Foto: KNVB Media

Er mag bij Vrouwen onder 19 nog altijd meer gescoord worden, maar de ploeg speelde volgens KNVB-coach Jessica Torny zaterdag tegen Zwitserland desondanks ‘een hele goede wedstrijd’. Onder 19 versloeg in Portugal de tweede tegenstander van het oefentoernooitje met 2-1, waarbij Joëlle Smits haar debuut opsierde met twee treffers.

De pas zestienjarige Smits behoort nog tot de selectie van Onder 17, maar werd als test vast overgeheveld naar Onder 19. Het duurde exact vijftien seconden om te snappen waarom. Na de Zwitserse aftrap zat de aanvalster van CTO Eindhoven er bij de opponent bovenop. Ze kreeg de bal mee en na een klutsbal schoof ze hem, inmiddels aanbeland in het strafschopgebied, met de binnenkant van de voet uiterst beheerst binnen. 

Droomdebuut

"Fantastisch binnengeschoten en een droomdebuut natuurlijk op deze manier”, aldus Torny, die toch al tevreden kon zijn met het verdere vertoonde spel in de eerste helft. De achterhoede stond met Noa Waterham, Caitlin Dijkstra, Vera ten Westeneind en Aniek Nouwen als een huis en Zwitserland kwam zelden door de strak opgebouwde burcht heen. Torny: “Iedereen hield zich prima aan de gemaakte afspraken, de onderlinge afstanden klopten, er werd door gedekt en de rugdekking was super. Zwitserland heeft niets gecreëerd.”

Verdedigend was er dus geen vuiltje aan de lucht en ook aanvallend ging het prima. Kansen waren er dan ook voldoende. Zowel voor als na rust miste Oranje echter zuiverheid en koelbloedigheid in de afwerking. Smits trof nog een keer de paal, een schot van Nadine Noordam ging naast de palen en pogingen van Ten Westeneind redden het ook niet. In een wat onrustigere Nederlandse tweede helft kwam Smits na een uur toch opnieuw tot scoren. Na een diepe bal liet ze de laatste linie op snelheid achter zich, waarna ze binnen kon prikken. 

Opmaat voor zware Eliteronde

Zwitserland kon in het gehele duel nooit echt een vuist maken, maar deed vijf minuten voor tijd nog wel wat terug. Doelvrouw Lize Kop kon een eerste schot van een Zwitserse nog verwerken, maar tegen de rebound van Leandra Schegg had ze geen verweer. “Jammer dat je op het laatst nog een tegendoelpunt krijgt. Maar over het geheel ben ik erg tevreden hoe de meiden het hier hebben opgepakt. Tegen Ierland was donderdag het spelniveau voldoende. Ze hebben in de trainingen hard gewerkt en daarvan was het resultaat te zien tegen Zwitserland.”

Onder 19 speelt in maart nog het oefentoernooi in het Spaanse La Manga. Daar zijn Zweden, Duitsland en Engeland de tegenstanders. In april hoopt de ploeg zich via de Eliteronde te plaatsen voor het EK in augustus in Noord-Ierland. In die poule zit onder andere Frankrijk, de huidig Europees kampioen.

Statistieken

Wedstrijd:
Onder 19 – Zwitserland 2-1 (1-0).

Scoreverloop:
1. Smits 1-0, 60. Smits 2-0, 85. Schegg 2-1.

Opstelling Onder 19:
Kop, Waterham (73. Van de Meer), Dijkstra, Ten Westeneind, Nouwen, Van Deursen, Van den Heuvel (62.Kenton), Weerden (73. Kuilenburg), Schoonhoven, Smits, Noordam.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen