Onder 19 te sterk voor Noorwegen

22 juli 2016, 21:00

Sisca Folkertsma maakte de enige treffer tegen Noorwegen. - Foto: Remko Kool / Goalphoto.nl

Vrouwen onder 19 heeft ook de tweede wedstrijd op het EK gewonnen. Noorwegen, dat net als Nederland de eerste wedstrijd won, werd met 1-0 verslagen door een goal van Sisca Folkertsma.

Na een klinkende 6-0 overwinning op gastland Slowakije stond voor vrouwen onder 19 vrijdag de tweede EK-wedstrijd op het programma. Dat het duel tegen Noorwegen een stuk lastiger zou worden, werd al vanaf de eerste minuut duidelijk. De Noren zetten de Nederlandse defensie al vroeg onder druk en Oranje had moeite om hier onderuit te voetballen. “Je zag dat wij bleven proberen om op te bouwen. Als je dan slordig bent, breng je jezelf in de problemen. Je moet soms ook voor de lange bal kunnen kiezen”, meent KNVB-coach Jessica Torny.

Het leverde een aantal hachelijke situaties op, waarbij Nederland een paar keer goed weg kwam. De grootste kans op de openingstreffer was echter voor Nederland. Suzanne Admiraal maakte zich los van haar tegenstander en kon in het strafschopgebied aanleggen. Maar de Noorse keeper pareerde haar schot.

Geconcentreerd uit de kleedkamer

Na rust kwam onder 19 een stuk geconcentreerder uit de kleedkamer.  “Een donderspeech wil ik het niet noemen, maar ik heb ze in de rust wel even met de neus op de feiten gedrukt. Je ziet dat we in de tweede helft wél de duels aangaan en de afspraken nakomen. Daardoor hadden we meer grip op de wedstrijd.”

Het betere spel leidde al vroeg na rust tot een treffer. Een geweldige knal van zo’n 35 meter van linksback Ashleigh Weerden was te lastig voor de Noorse keeper Norstrøm. Vervolgens was Sisca Folkertsma er als de kippen bij om de 1-0 binnen te tikken.

Na de goal golfde het spel op en neer. Paulina Quaye hield met een geweldige redding Oranje op voorsprong en aan de andere kant was Jill Roord twee keer dichtbij de 2-0. “Ja, het was gezien de spanning wel prettig geweest als we de tweede ook hadden gemaakt. Daar waren we een aantal keer dichtbij.”

Maandag staat de laatste poulewedstrijd tegen Frankrijk op het programma. Een gelijkspel volstaat dan om door te gaan naar de halve finale.
Torny: “Wij zijn geen ploeg om op een gelijkspelletje te spelen. We zullen ook tegen Frankrijk voor de overwinning gaan.”