Onder 19 ongeslagen in La Manga

7 maart 2016, 16:45

Cheyenne van den Goorbergh schoot Oranje voor de tweede keer op voorsprong. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar heeft de oefenstage in La Manga maandag met een gelijkspel tegen Italië afgesloten: 2-2. Oranje was hard op weg naar een overwinning, maar moest in blessuretijd de gelijkmaker incasseren. "Frustrerend. Die twee Italiaanse doelpunten waren namelijk ook meteen de enige twee kansen voor de Italiaansen", aldus KNVB-coach Jessica Torny.

Desondanks kende Onder 19 een goede week in het Spaanse sportoord waar het eerder in de week Engeland (3-1) en Denemarken (1-0) versloeg. De selectie van Torny verbleef in La Manga ter voorbereiding op de EK-kwalificatiestrijd die van 7 tot en met 10 april in Nederland plaatsvindt. Nederland kan zich via de Eliteronde in Hengelo en Eibergen plaatsen voor het Europees kampioenschap.

Torny: "Ondanks het late gelijkspel zijn we hier in La Manga dus ongeslagen gebleven. We gaan goed voorbereid en met een frisse selectie naar de Eliteronde. Een brede en gelijkwaardige groep. We hoeven niet bepaald zenuwachtig te worden als we een beroep op de wisselspeelsters moeten doen."

Vier geblesseerden

Dat laatste was namelijk aan de orde in het laatste duel met Italië, dat in La Manga nog niet had gewonnen. Eerder in het seizoen kwam Oranje in de eerste EK-kwalificatieronde niet verder dan 1-1. Ditmaal moesten Vita van der Linden, Michelle Hendriks, Sisca Folkertsma en Sabrine Ellouzi geblesseerd op de tribune plaatsnemen, maar desondanks had Onder 19 het gehele duel duidelijk het overwicht. Wat ontbrak was geduld. Voor de pauze werden te veel ballen lang naar voren gespeeld.

"En dan komt de bal ook net zo hard weer bij je terug en moet je weer verdedigen. Gelukkig ging dat na rust een stuk beter. De meiden pakten het fantastisch op", zag Torny, voor wie Lindsey Keizerweerd Oranje na een voorzet van Vera ten Westeneind toen al naar 1-0 had gekopt. Op slag van rust kwam Italië echter via een vrije trap, na een onhandige handsbal van Kay-Lee de Sanders, alweer op gelijke hoogte.

Te slordig

Na de pauze was Oranje opnieuw de bovenliggende partij, maar tot heel veel uitgespeelde kansen leidde dat niet. "Met Jill Roord op het middenveld heb je er natuurlijk een fantastische speelster bij", aldus Torny over de middenvelder die ook geregeld bij de A-selectie aansluit en in 2014 mede het EK Onder 19 won. "Helaas waren we in de eindfase vaak net te slordig."

Nederland kwam na rust opnieuw op voorsprong. Cheyenne van den Goorbergh pikte de bal op op het middenveld en slingerde hem fraai achter de Italiaanse doelvrouw zo in de kruising. Daarna werd het vooral een mentale slag.

"De Italiaansen waren de hele wedstrijd al theater aan het maken en haalden alles uit de kast om toch nog een resultaat te halen. Yvonne van Schijndel had overal blauwe plekken. Niet dat we dat helemaal over moeten nemen, maar daar kunnen wij nog wel wat van leren. We moeten daar slimmer in zijn", aldus Torny die tot haar ontzetting zag dat de sluwe tegenstander in blessuretijd inderdaad nog kreeg waarvoor zo hard vocht. Elisabetta Oliviero frommelde de bal na een corner, ondanks alle drukte in het strafschopgebied, toch nog binnen.

Eliteronde

Op 5, 7 en 10 april volgt  de Eliteronde van het EK-kwalificatietoernooi in Hengelo en Eibergen. Tsjechië, Wit-Rusland en Finland zijn dan de tegenstanders. Bekijk alle informatie over de kaartverkoop voor deze Eliteronde.

Wedstrijd
Nederland - Italië: 2-2 (1-1).

Scoreverloop
22. Keizerweerd 1-0; 44. Boattin 1-1; 67. Van den Goorbergh 2-1; 90+2. Oliviero 2-2.