Een jaar geleden: O-19 kampioen!

27 juli 2015, 15:20

Het is maandag precies een jaar geleden dat in het Ullevaal stadion in Oslo vrouwenvoetbalgeschiedenis werd geschreven. Daar werd de selectie van Oranje onder 19 voor het eerst Europees Kampioen.

Het is zondag 27 juli 2014. In een hotel in Oslo zitten 23 voetbalsters aan het ontbijt. Later die dag, om 18 uur staat de finale van het EK onder 19 op het programma. De speelsters zijn gespannen en fantaseren nu nog over wat later waarheid zal blijken te worden. Europees Kampioen worden, voor het eerst in de geschiedenis.

Groepsfase

Het toernooi begon voor Oranje wat weifelend. In de eerste wedstrijd van de groepsfase tegen gastland Noorwegen kwam de formatie van toenmalig bondscoach André Koolhof niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Maar nadat de tweede wedstrijd tegen Schotland met 3-2 werd gewonnen, kwam het team pas echt op gang. In de laatste poulewedstrijd werd België met 1-0 verslagen en daarmee was een halve finaleplaats veiliggesteld.

In die halve finale bleken de leeftijdsgenoten uit Ierland geen partij voor Oranje. Met een overtuigende 4-0 overwinning plaatste Nederland zich voor het eerst in de geschiedenis voor de finale van het Europees Kampioenschap.

Finale

Alleen titelfavoriet Spanje kon Oranje nu nog van de beker afhouden. In de finale kwam Nederland al snel op voorsprong. Topscorer Vivianne Miedema opende in de 21ste minuut de score. Met een mooi stiftje wist ze de Spaanse keeper te verschalken. Hierna drong Spanje wel aan, maar de Leeuwinnen hielden stand en werden Europees kampioen.

Talenten

Naast topspits Miedema waren ook OranjeLeeuwinnen Jill Roord en Dominique Janssen vaste waarden in de formatie van André Koolhof. En meer talenten wisten na de Europese titel de weg naar de top te bewandelen. Bijna alle leden van de succesformatie zijn komend seizoen te bewonderen in de Eredivisie vrouwen. Zo spelen aanvoerster Inessa Kaagman en Lauren Delleman bij Ajax, Danique Kerkdijk draagt het shirt van FC Twente en Lucie Akkerman en Sisca Folkertsma spelen inmiddels bij PSV.

Uitgerekend maandagavond wordt de nieuwe Europees Kampioen gekroond. Spanje meldt zich opnieuw in de finale en treft Zweden. Helaas wist de selectie van Onder 19 zich niet te kwalificeren voor dit EK en kon de titel dus niet worden verdedigd. In september zijn er echter weer nieuwe kansen. Dan speelt de selectie van de nieuwe KNVB-coach Jessica Torny de eerste kwalificatieduels voor het EK 2016.