Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe coaches vrouwenselecties

KNVB Media
KNVB Media
7 juli 2015, 14:40

Foto:

De KNVB heeft Jessica Torny en Marleen Wissink aangesteld als coach voor respectievelijk het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar en het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar. Ook neemt Torny Speelsters onder 16 onder haar hoede. Wissink is komend seizoen verder verantwoordelijk voor het nationale team voor speelsters onder 15 jaar. Beide ex-internationals waren al langer aan diverse vertegenwoordigende meisjes- en vrouwenteams van de KNVB verbonden.

“Met Jessica en Marleen hebben we twee coaches die zowel over trainerskwaliteiten als ervaring als speelster beschikken”, aldus Minke Booij, manager vrouwenvoetbal van de KNVB. “Beiden hebben de afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de talenten in het vrouwenvoetbal. Bovendien hebben ze als coach ook in zichzelf geïnvesteerd, door onder meer het UEFA A-diploma te halen. Het past binnen de visie van de KNVB om coaches uit de eigen gelederen een kans te bieden zich verder te ontwikkelen.”

Perfecte combinatie

Torny en Wissink krijgen volgend seizoen de verantwoordelijkheid over twee elftallen, waarbij Oranje onder 19 en onder 17 kwalificatiewedstrijden voor een Europees kampioenschap spelen. Minke Booij: “Deze combinatie is zowel voor de KNVB als voor beide coaches perfect. Dit komt de herkenbaarheid en de kennis van de talentvolle speelsters over de gehele breedte ten goede. Daarnaast hebben zij zelf op het allerhoogste niveau gevoetbald en weten dus precies wat er gevraagd wordt om de top te bereiken. We zijn ervan overtuigd dat zij dit kunnen overbrengen op de talentvolle speelsters.”

Jessica Torny (30 september, 1980) kwam in haar voetbalcarrière uit voor het Duitse FFC Heike Rheine en in Nederland voor achtereenvolgens Puck Deventer, Fortuna Wormerveer, FC Twente en Willem II. Met FC Twente won ze in 2008 de KNVB beker. Torny speelde ook 75 wedstrijden (14 doelpunten) voor het Nederlands vrouwenelftal. Na het beëindigen van haar voetbalcarrière koos Torny voor het trainersvak en was drie seizoenen hoofdcoach van het vrouwenelftal van sc Heerenveen. Bij de KNVB was Torny twee seizoenen als assistent-coach van onder 15 en een seizoen als assistent-coach van Speelsters onder 19 actief.

Voormalig keeper

Marleen Wissink (4 juli, 1969) is een voormalig keeper die in haar voetballoopbaan speelde voor UD Weerselo, VfB Rheine (Dui), Puck Deventer en 1. FFC Frankfurt (Dui). Bij de laatste club verdedigde ze negen jaar het doel en won ze vijf landstitels, vijfmaal de DFB-beker en tweemaal de UEFA Women’s Cup. Met 141 interlands staat Wissink derde op de ranglijst van speelsters met meeste interlands voor het Nederlands vrouwenelftal. Nadat Wissink in 2007 besloot te stoppen met voetballen, ging ze direct als assistent-coach bij sc Heerenveen aan de slag.

In de periode van 2007 tot nu is Wissink bij de KNVB werkzaam geweest als keeperstrainer van Oranje onder 19 en assistent-coach van Oranje onder 17 en 16, waarna ze in 2014 hoofdcoach werd bij Oranje onder 15. In 2012 werd Wissink benoemd tot bondsridder van de KNVB vanwege haar bijzonder grote verdiensten voor het vrouwenvoetbal.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen