Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Unieke prestatie Onder 19

KNVB Media
KNVB Media
30 mei 2010, 20:20

Foto:

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 jaar heeft zondag in Macedonië voor het eerst in de geschiedenis de halve finale van het EK bereikt. Nadat het A-team acht maanden eerder tot de halve finale reikte, kwam ook Onder 19 tot deze uitzonderlijke prestatie. Met de 2-0 zege tegen Spanje boekte de ploeg de derde poule-overwinning op rij, zonder tegengoals.

Het was al een unicum. Zowel het Nederlands vrouwenelftal, Vrouwen onder 19 en Onder 17 nemen binnen één jaar deel aan het EK. Onder 19 lukte dat als enige team in zowel 2003 als 2006 al eerder. Verder dan de poulefase raakte het team toen echter niet. ,,En de drie teams zitten of zaten ook nog eens minimaal bij de laatste vier”, aldus De Reus, in het met zo’n zeshonderd toeschouwers gevulde Zelezarnica Stadion in Skopje. ,,Dat is voor Nederland echt een topprestatie.”

‘We hoeven van niemand te verliezen’

Onder 19 had voor het laatste duel al fantastische kaarten in handen. Na overtuigende zeges tegen Frankrijk (2-0) en Macedonië (0-7), mocht Onder 19 in het laatste pouleduel met 0-3 verliezen om zich nog te plaatsen voor de halve eindstrijd. Daar wensten De Reus en haar selectie echter niet op te gokken. ,,We spelen opnieuw voor de winst. We hoeven met dit elftal van niemand te verliezen en dus ook niet van Spanje”, zei De Reus vooraf.

Toch was het geen eenvoudige zege. Oranje had moeite met het spel van Spanje, dat met snelle en beweeglijke speelsters de Oranje-opbouw vroeg verstoorde en gepassioneerd en opportunistisch te werk ging. Hoewel de opponent niet tot veel uitgespeelde kansen kwam, hadden de Spaansen duidelijk het veldoverwicht. ,,Maar ze kenden het probleem dat wij voorheen ook vaak hadden. Prima spel tot aan de zestien en het daarna niet kunnen afmaken. Dat is bij ons inmiddels anders. Wij hadden aan twee briljante momenten genoeg”, aldus De Reus.

‘Alleen de halve finale niet meer voldoende’

De eerste was zo’n tien minuten voor rust toen Merel van Dongen de bal tien meter over de middenlijn oppikte, en met de Spaanse doelvrouw te ver voor haar doel staand vanaf ‘mega-afstand’ net onder de lat binnenschoot. Lieke Martens kopte kort daarna na een gewiekste aanval cross een voorzet van Mauri van de Wetering binnen. De ploeg kwam daarna niet meer in gevaar. ,,Vooraf was de doelstelling het bereiken van de halve finale. Maar gedurende dit toernooi groeide het zelfvertrouwen en zijn we stiekem verder gaan denken. We richten ons nu op het winnen ervan.”

Onder 19 treft in de halve eindstrijd Engeland, terwijl Frankrijk met Duitsland de strijd om de andere finaleplaats uitvecht. ,,Engeland is ook een voetballende ploeg. Dat ligt ons meer dan Spanje”, aldus De Reus, die naar eigen zeggen niet eens ‘uitbundig blij’ was met de prestatie. ,,Nee, want alleen de halve finale is nu niet meer voldoende. Er zit meer in. We hebben de kans om verder te komen en die mogen we niet laten liggen.”

Foto's: Remko Kool

Statistieken:

Spanje - Nederland 0-2 (0-2).

Scoreverloop: 37. Van Dongen 0-1, 39. Martens 0-2.

Opstelling Nederland: Roxanne van den Berg (AZ), Kika van Es (Willem II), Hélène Heemskerk (Legmeervogels), Siri Worm (FC Twente), Ellen Jansen (FC Twente), Merel van Dongen (RKSV Pancratius), Lieke Martens (sc Heerenveen), Tessa Oudejans (FC Utrecht), Mauri van de Wetering (Willem II), Carmen Manduapessy (sc Heerenveen), Kirsten Bakker (FC Twente).

Wissels: 53. Shanice van de Sanden (FC Utrecht) voor Oudejans, 66. Vanity Lewerissa (Sportclub WVV ’28) voor Van Dongen, 73. Kirsten Koopmans (ADO Den Haag) voor Jansen.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen