Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Goede start Vrouwen onder 19

KNVB Media
KNVB Media
24 mei 2010, 15:30

Foto:

Het Nederlands vrouwenelftal onder 19 jaar is het Europees kampioenschap in Macedonië uitstekend begonnen. In Skopje werd het sterk ingeschatte Frankrijk in de eerste poulewedstrijd met 2-0 verslagen. KNVB-coach Hesterine de Reus: ,,Dit is een fantastisch resultaat.”

Het elftal van Onder 19 kon in de twee eerdere EK-optredens nooit een rol van betekenis spelen. Zowel in de editie van 2003 als die van 2006 kwam de ploeg niet verder dan de poulefase, maar daarin zou in Macedonië verandering komen, zo was de stellige overtuiging van zowel De Reus als de speelsters. Omdat de nummers één en twee van de poule zich plaatsen voor de halve finale, lijkt na één wedstrijd al een flinke stap in de goede richting gezet. 

Goede uitgangspositie

,,Vooraf zei ik dat als we of tegen Frankrijk of tegen Spanje zouden winnen, wij zo goed als zeker door naar de volgende ronde zouden zijn. Dat hebben we nu al gedaan en dit verschaft ons natuurlijk een hele goede uitgangspositie. Met dit elftal horen we tegen Macedonië namelijk gewoon te winnen.”

Vooraf zei De Reus al dat de strijd zou gaan tussen Nederland, Frankrijk en Spanje. De eerste gevaarlijke opponent is nu dus al op achterstand gezet, terwijl vooraf het sterke positiespel van de Françaises nog zo werd geroemd. De Reus: ,,Maar daar zetten wij heel sterk verdedigend werk tegenover. De speelsters schoven steeds heel gedisciplineerd mee met de Franse aanval. Frankrijk kwam er bij ons niet doorheen.”

Nerveus begin, maar snelle score

Terwijl Oranje in het Boris Trajkovski Stadion al binnen tien minuten het Franse net vond. Nadat beide ploegen na het nerveuze eerste aftasten nog nauwelijks waren gesetteld, benutte Merel van Dongen de eerste de beste kans van Nederland. De middenvelder van Pancratius kopte de eerste hoekschop van Mauri van de Wetering strak en fraai binnen. Frankrijk probeerde Nederland vervolgens onder druk te zetten door achterin één-op-één te spelen, maar daarmee speelde het Nederland in de kaart. Vooral Van de Wetering kon steeds vrij een hoek induiken en op één van haar voorzetten kopte Vanity Lewerissa even later maar net naast.

Diezelfde Lewerissa moest echter na ruim een half uur al het veld ruimen voor Lieke Martens. ,,Ik wilde meer loopvermogen hebben op het middenveld om onder de druk uit te blijven komen”, aldus De Reus. ,,Daarom heb ik Ellen Jansen naar die positie gehaald en Martens in de punt van de aanval gezet.”

Gouden wissel

Die wissel bleek al binnen enkele seconden succesvol. ,,Lieke kwam het veld in bij een hoekschop van Mauri van de Wetering en kopte de bal gelijk binnen. Het was de eerste bal die ze raakte.” Onder 19 kwam in het vervolg nauwelijks meer in gevaar en zorgde zelf counterend voor zorgen in de Franse defensie. Martens zorgde zelfs nog voor een rode kaart bij de opponent, toen zij vijf minuten voor tijd op de rand van het strafschopgebied werd neergelegd.

De Reus: ,,We zijn erg opgelucht met dit resultaat, maar er is nog geen sprake van echte blijdschap. Ook bij de speelsters niet. Die weten heel goed wanneer ze moeten juichen. En dat is nu nog niet.”

Statistieken:
Nederland-Frankrijk 2-0 (2-0).

Scoreverloop: 8. Van Dongen 1-0, 34. Martens 2-0

Gele kaart: 90.+4 Van Dongen

Scheidsrechter: Sofia Karagiorgi (Cyprus)

Opstelling Nederland: Roxanne van den Berg (AZ), Kika van Es (Willem II), Hélène Heemskerk (Legmeervogels), Siri Worm (FC Twente), Ellen Jansen (FC Twente), Merel van Dongen (RKSV Pancratius), Tessa Oudejans (FC Utrecht)/57. Shanice van de Sanden (FC Utrecht), Mauri van de Wetering (Willem II), Carmen Manduapessy (sc Heerenveen), Vanity Lewerissa (Sportclub WVV ’28)/34. Lieke Martens (sc Heerenveen), Kirsten Bakker (FC Twente)/57. Desiree van Lunteren (AZ).

Volg ons ook op Twitter!


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen