Onder 19 laat Noorwegen glippen

22 september 2011, 18:49

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar mocht donderdag in Bulgarije even hopen op een zege tegen Noorwegen. Toch pakten de Scandinaviërs dankzij drie doelpunten in de slotfase de zege en werd poulewinnaar: 4-2.

Na de overwinningen op Kroatië (5-1) en thuisland Bulgarije (3-0), was Onder 19 net als Noorwegen al zeker van de eliteronde van de EK-kwalificatie. De inzet van het slotduel van de poule ging dan ook maar om één ding: de eerste plaats in de poule. Toch was de slotfase een zinderende. Eshly Bakker schoot Oranje een kwartier voor tijd met haar zevende treffer van het toernooi naar een 2-1 voorsprong, maar de Noren slaagden er in de slotfase in om alsnog terug te komen.

‘In tien minuten gaven we het weg’

,,We gaven in krap tien minuten de hele wedstrijd weg”, aldus KNVB-coach John van Heertum. Paola van der Veen legde vijf minuten voor tijd een Noorse aanvalster op een ongevaarlijke positie (bijna op de achterlijn) neer, waarna een strafschop volgde. Nadat Ada Hegerberg de gelijkmaker binnenschoot, knapte er wat bij Oranje waardoor kort daarop ook de 2-3 en in blessuretijd zelfs de 2-4 volgden.

,,Heel zuur”, aldus Van Heertum, die weet dat de eerste plaats een loting uit pot 1 had opgeleverd. ,,Wij zitten daar niet in. Dat wil zeggen dat wij nu sowieso met een topland in de poule komen. Misschien zelfs met twee. Aan de andere kant moet je het ook relativeren. Er zijn tegenwoordig zo veel toplanden dat het  misschien ook weer niet zo veel uitmaakt.”

‘Beste wedstrijd van het toernooi’

Ondanks het verlies was Van Heertum verheugd over de eerste tachtig minuten van zijn elftal. Nadat Noorwegen Bulgarije met 9-0 naar huis stuurde, kwam Nederland tegen de Bulgaren maar moeizaam tot een 3-0 zege. Ook het in duel tegen Kroatië kon Oranje niet overtuigen. ,,Dit was van onze kant absoluut de beste van de drie wedstrijden die we gespeeld hebben. We speelden heel gedisciplineerd en goed georganiseerd. We konden Noorwegen goed van ons doel afhouden. Alleen duurde de wedstrijd voor ons tien minuten te lang.”

Want hoewel Noorwegen voor de pauze op voorsprong kon komen, knokte Onder 19 zich tien minuten na rust terug in de wedstrijd. Na een een-tweetje tussen Bakker en Merel van Dongen (foto), kon de laatste alleen voor de Noorse doelvrouw afronden. Een kwartier voor tijd volgde de voorsprong, toen Bakker zelf de bal achter de keeper werkte. Van Heertum: ,,En dat was nog terecht ook. Na de eerste twee wedstrijden heeft de groep zich goed herpakt. Dat is knap. Zeker tegen een team als Noorwegen, waar negen speelsters in het veld stonden die afgelopen zomer de EK-finale hebben gespeeld.”

Pijp leeg

De Noren bleken in de slotfase echter over net wat meer uithoudingsvermogen te beschikken dan Oranje. ,,Bij ons ging vermoeidheid een rol spelen. Noorwegen ging opportunistisch voetballen. Wij konden de lange ballen niet belopen. We hadden geen controle meer op het spel van Noorwegen. Dat kostte ons de overwinning.”

Statistieken

Nederland onder 19 - Noorwegen onder 19 2-4 (0-1).

Scoreverloop: 23. Noorwegen 0-1, 54. Merel van Dongen: 1-1, 77. Eshly Bakker 2-1, 84. Noorwegen 2-2 (penalty), 87. Noorwegen 2-3, 90+2. Noorwegen 2-4

Gele kaart: 55. Melissa Evers, 84. Paola van der Veen

Opstelling Nederland: Melissa van der Wiel, Pascalle Tang, Paola van der Veen, Tashira Renfurm, Merel van Dongen, Eshly Bakker, Marthe Munsterman, Liza van der Most, Myrthe Moorrees, Melissa Evers, Judith Westervelt.

Wissels: 66. Sabine Becx  voor Van der Most, 75. Bernou Hijlkema voor Renfurm.