Speelsters onder 17 toont veerkracht tegen Denemarken

25 februari 2023, 23:00

Speelsters onder 17 tapte uit een ander vaatje in de tweede helft tegen Denemarken. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar bereidt zich met een oefentweeluik tegen Denemarken voor op de EK-kwalificatie - van 8 tot en met 14 maart in eigen land. De ploeg van Thomas Oostendorp speelde zaterdagavond in een waterkoud Assen met 1-1 gelijk tegen de Deense leeftijdsgenoten. De coach was niet tevreden in de rust maar toonde zich na afloop blij met de veerkracht die de speelsters hadden getoond.

De speelsters van Oranje onder 17 hebben zich in de herfst via drie eclatante zeges geplaatst voor de tweede ronde van de EK-kwalificatie. In die wedstrijden keek de ploeg nooit tegen een achterstand aan. En dus schoof coach Thomas Oostendorp naar voren op zijn stoel toen Oranje zaterdagavond tegen Denemarken al na tien minuten met 1-0 achter kwam door een treffer van Sara Amby. Hoe zou zijn ploeg hier op reageren?

— Keepster Danae van der Vliet maakte vandaag haar debuut in Oranje onder 17.

Onrustig en onzeker

Oostendorp: "Zij profiteerden handig van een fout van ons, maar dat was een logisch gevolg van het feit dat we niet goed aan de wedstrijd waren begonnen. We hadden met elkaar afgesproken om de speelsters zelf de speelwijze van Denemarken te herkennen en daarop te anticiperen door de juiste manier van druk zetten te kiezen." Dat lukte van geen kant. Nederland bleef onrustig aan de bal, onzeker ook. Op de 0-1 ruststand viel dan ook niks af te dingen.

Klinkend debuut

Na de pauze zag het publiek op het knusse sportpark van Achilles '94 een ander Nederland. "Ik heb ook wel een kleine donderspeech gehouden", zegt Oostendorp. "Plus dat we ons strijdplan hebben aangepast." Een kwartier lang was het eenrichtingsverkeer naar het Deense doel, maar de gelijkmaker bleef uit ondanks vele kansen. Pas nadat debutant Zoë Zuidberg in het veld was gekomen vond Nederland een gaatje in de hechte Deens defensie. Met haar eerste balcontact leidde de speelster van PEC Zwolle de treffer van Suus Verdaasdonk in.

— Suus Verdaasdonk (links) viert de gelijkmaker met assistgever Zoë Zuidberg die koud 15 seconden in het veld stond.

Alles of niets

Nederland is dan nog zeker tien minuten de bovenliggende partij, maar vergeet door te drukken. Na 70 minuten krijgt Denemarken meer grip op de nieuwe strijdwijze en gaat ook temporiseren, duidelijk tevreden met een gelijkspel. Dat was Oostendorp niet en het verloop van de wedstrijd bood zijn ploeg de kans om een alles of niets scenario te testen. "Daar hebben we nog niet op getraind, maar we gingen zeer aanvallend spelen. Daarbij moesten we de bal zo snel mogelijk bij de buitenspelers krijgen om vervolgens met zeven, acht man in het doelgebied het geluk af te dwingen."

Veerkracht

De winnende goal viel niet, waarna Denemarken na afloop de strafschoppen iets beter nam: vier om vijf. Als je naar de kansenverhouding kijkt, dat hadden we moeten winnen, zegt Oostendorp. We hebben tien kansen voor ons geturfd en slechts twee voor Denemarken. Toch is de coach tevreden met de veerkracht die Speelsters onder 17 heeft getoond na rust. "We hebben iedereen laten spelen en naast Zoë hebben nog twee speelsters van onder 16 hun debuut gemaakt: Sophie Proost viel net als Zoë in. Danae van der Vliet heeft negentig minuten gekeept."

— Sophie Proost was de derde debutant die nog zestien moet worden.

EK 2023

Dinsdag 28 februari speelt Oranje onder 17 nog een keer tegen Denemarken. Dan voegen ook vier speelsters van Jong PSV zich bij de selectie die vandaag verplichtingen hadden bij hun club en verrassend Telstar uitschakelden in de achtste finales van de TOTO KNVB Beker Vrouwen. Een dag later maakt Oostendorp de selectie bekend die zich via wedstrijden tegen Wales, Zweden en Finland in Oldebroek en Oldenzaal wil kwalificeren voor het EK 2023.

EK Kwalificatie EK Kwalificatie Lees hier meer over de EK-kwalificatie van Oranje onder 17 in eigen land en hoe je gratis tickets kunt bestellen.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van Nederland O17 - Denemarken.