Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 17 begint EK-kwalificatie met zege op Slovenië

Willem Korenromp
KNVB Media
2 oktober, 18:30

Vreugde bij Speelsters onder 17 na de openingstreffer van Hanna Huizenga. - Foto: KNVB Media

Een prima resultaat, maar voetballend had het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 het zaterdagmiddag lastig tegen Slovenië. Het team van KNVB-coach Thomas Oostendorp won op sportpark De Wieën in Venray met 3-0 en is daardoor zeker van een plek in de volgende ronde van de EK-kwalificatie.

Oostendorp was na afloop tevreden met de overwinning van zijn team, maar genieten langs de lijn was het niet. “Het doel was de wedstrijd te winnen, maar als Nederlanders willen we dat ook graag met geweldig voetbal doen. Slovenië stond echter compact en verdedigde goed. We hadden moeite om daar doorheen te komen. Wat dat betreft was het een uitdagende wedstrijd.”

Slovenië, dat afgelopen woensdag de EK-kwalificatie begon met een 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië, liet Speelsters onder 17 het spel maken. Nederland had daardoor veruit het meeste balbezit, terwijl de bezoekers in Venray gokten op de omschakeling. Door het stugge spel van Slovenië creëerde Oranje lang niet zoveel kansen als Oostendorp graag had gezien.

Fieke Kroese probeert een Sloveense tegenstander van zich af te spelen. 

Comfortabele voorsprong

Toch gingen de Nederlandse speelsters met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in. Beide doelpunten kwamen op naam van Hanna Huizenga. De openingstreffer ontstond na een dieptepass van Isa Kardinaal, die Lotte Keukelaar in de diepte zag vertrekken. Met een boogbal bediende de Ajax-aanvaller Huizenga, die bij de tweede paal binnenkopte.

Acht minuten later was het opnieuw raak voor Huizenga. Nu was het Speelsters onder 17 dat scherp was in de omschakeling. Een Sloveense vrije trap belandde in de handen van keepster Femke Liefting, die de bal snel uitgooide naar Fieke Kroese. Zij speelde diep op Quinty Dupon. De speelster van ADO Den Haag behield het overzicht toen de Sloveense keepster uitkwam en bediende Huizenga die eenvoudig raak kon schieten.

Na rust veranderde het spelbeeld amper. Ook niet toen Slovenië met tien speelsters kwam te staan na de tweede gele kaart voor Zara Kramzar. De bezoekers bleven stug verdedigen. Nederland moest creatief zijn om door die muur te komen. “De ruimte lag op de flanken. Het lukte ons in de 75ste minuut om die te benutten”, blikt Oostendorp terug. “Daliyah de Klonia gaf een vroege voorzet op Danique Tolhoek, die de 3-0 binnenkopte.”

De ingevallen Danique Tolhoek juicht na de 3-0.

Tegenstander stuk spelen

Daarmee was de zege definitief veiliggesteld. Nederland kreeg in de slotfase nog wat kleine mogelijkheden, maar het lukte niet om de score verder op te schroeven. “De uitdaging is om dit soort tegenstanders met creatief spel stuk te spelen, daar kunnen we nog stappen in zetten. Daarom was dit ook een leerzame wedstrijd voor ons”, sprak Oostendorp.

Dinsdag wacht voor zijn team de volgende horde op weg naar het EK, dat in 2022 in Bosnië en Herzegovina zal worden gespeeld. In Uden neemt Nederland het op tegen Tsjechië. Door de overwinning op Slovenië is Onder 17 al zeker van de volgende ronde in de EK-kwalificatie, maar Oostendorp verwacht dat zijn team gemotiveerd aan de aftrap zal staan. “We willen groepswinnaar worden, om zo een betere uitgangspositie in de loting voor de volgende ronde te krijgen. Aan een gelijkspel hebben we genoeg, maar we gaan uiteraard voor de overwinning.”

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Nederland - Slovenië.

Dringen voor het Nederlandse doel bij een van de spaarzame Sloveense mogelijkheden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen