Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 17 klopt België in oefenduel: 0-3

Francis Grondhuis
KNVB Media
8 september, 17:45

Het basisteam van Oranje onder 17 voor het oefenduel met België. - Foto: KNVB Media

De laatste test voor de eerste ronde van de EK-kwalificatie is voor het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar goed verlopen. De Oranjetalenten waren in Kalmthout duidelijk te sterk voor België: 0-3. De drie doelpunten kwamen op naam van Lotte Keukelaar, Fieke Kroese en Bo op de Weegh.

Waar de meeste jeugdinternationals in deze interlandperiode voor het eerst na de coronapauze weer samenkomen, hebben de meiden van Onder 17 al een toernooi in de benen. In juli pakten zij, destijds nog uitkomend in de leeftijdscategorie Onder 16, bij hun internationale debuut meteen de hoofdprijs op het prestigieuze Scandinavische Nordic Tournament. Ook nog met indrukwekkende cijfers tegen Denemarken (4-0), Faeröer (5-0) en Zweden (5-0).

Woensdagmiddag, in Kalmthout, net over de grens bij Roosendaal, ging de ploeg van Thomas Oostendorp op dezelfde voet verder. De accenten die tijdens 'Nordic' waren gelegd in de manier van druk zetten werden de afgelopen trainingsdagen nog eens verder ontwikkeld. Met veel energie de tegenstander opjagen, die geen tijd en ruimte laten en zo snel mogelijk de bal weer heroveren.

Fieke Kroese: goal en assist tegen België.

30 seconden

Nog geen 30 seconden na de aftrap leverde die aanpak al een dot van een kans op toen de Belgische meiden rustig terug op de keeper dachten te kunnen spelen. Oranje jaagde meteen vol door en had een beetje pech dat de bal op de knie van Fieke Kroese kwam. Anders was het met een razendsnelle goal meteen al feest geweest.

Daarna liet Oranje zich in het eerste kwartier van zijn beste kant zien. Vijf grote kansen telde Oostendorp in die fase. "Maar we maken ze helaas niet. Vervolgens gingen we zelf wat slordiger spelen en hielpen we België in de wedstrijd te komen."

Verdiende voorsprong

Lotte Keukelaer zorgde in blessuretijd van de eerste helft voor de openingstreffer.

Met een beetje balend gevoel maakte Onder 17 zich al op voor de rust toen centrale verdediger Maud Rutgers in de extra tijd andere plannen bleek te hebben. Ze dribbelde richting middenveld en legde een prachtige crosspass precies achter de laatste linie neer. Die werd door linksbuiten Lotte Keukelaar vakkundig opgepikt en afgemaakt: 0-1. Oostendorp: "Een mooie goal en ook heel prettig dat we voor rust nog die verdiende voorsprong pakten."

Ook omdat het behoorlijk warm was in de Belgische Kempen. De intensieve speelwijze vroeg in die zomerse omstandigheden extra veel van de krachten van de speelsters. Met een vier wissels in het eerste kwartier na rust probeerde Oostendorp het energieniveau van zijn ploeg op peil te houden. Dat lukte. Onder 17 kreeg weer de overhand en trok halverwege de tweede helft met twee goals binnen twee minuten de wedstrijd definitief naar zich toe. 

Attente treffers

Het waren ook twee attente treffers. Bij de 2-0 stond invaller Samya Masnaoui meteen weer op nadat ze was gevloerd om het spel snel te hervatten. Ze speelde Lisa Stengs in die met een steekbal Fieke Kroese in stelling bracht. Met een goed schot in de verre hoek zette de rechtsbuiten de 2-0 op het bord.

En na het derde doelpunt veerde de technische staf helemaal op. Oostendorp: "We verloren een bal in de kluts, maar heroverden die razendsnel door direct druk te zetten. Via Lisa Stengs en Fieke Kroese kwam de bal bij Bo op de Weegh die knap opendraaide en raak schoot. Het is altijd mooi om te zien dat de zaken die we met elkaar afspreken, ook direct tot goals leiden." 

Samya Masnaoui.

Vijf debutanten

Opnieuw hield Onder 17 dus de nul. En met drie treffers nam het ruim afstand van de Belgische leeftijdsgenoten. Dat zorgt voor veel vertrouwen met het oog op het komende EK-kwalificatietoernooi dat van 29 september tot en met 5 oktober in Uden en Venray wordt gespeeld. "We hebben een talentvolle en brede groep", aldus Oostendorp.

In Kalmthout liet hij vijf speelsters debuteren. Van de groep die in juli op Nordic actief was ontbraken ditmaal vier speelsters wegens blessures/fitheid. Ook deed Oostendorp geen beroep op middenvelders Wieke Kaptein en Sterre Kroezen die met FC Twente morgen de return van de play-offs in de UEFA Women's Champions League spelen. "Het zou mooi zijn als we straks tijdens de EK-kwalificatie met elkaar nog meer stappen kunnen maken. Ons doel is om als eerste in de poule te eindigen, zodat we bij de loting voor de Eliteronde in pot 1 zitten." 

Maandag maakt Oostendorp de voorlopige selectie van Onder 17 voor de eerste ronde van de EK-kwalificatie bekend. Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland België - Nederland.

Programma EK-kwalificatie Programma EK-kwalificatie Oranje neemt het eind september en begin oktober in Uden en Venray op tegen Schotland, Slovenië en Tsjechië.

OranjeLeeuwinnen op Facebook

Meer te weten komen over de OranjeLeeuwinnen? Kijk dan op onze Facebookpagina. Hier vind je het laatste nieuws rondom de speelsters, wedstrijden en kaartverkoop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen