Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Goede generale voor Speelsters onder 17

Remco van Dam
KNVB Media
26 februari 2020, 21:00

De basiself voor het duel met België - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 17 heeft de laatste test voor het EK-kwalificatietoernooi in maart met goed resultaat afgelegd. In Kalmthout versloegen de Oranje talenten hun Belgische leeftijdsgenoten, na een ruststand van 0-3, met liefst 1-4.

Gezien het spelbeeld viel die score eigenlijk nog mee voor de Belgen, want behoudens het eerste kwartier was Nederland de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. Coach Robert de Pauw zag het tevreden aan: "De eerste vijftien minuten voetbalde België nog wel aardig mee, maar toen wij de eerste goal maakten ging het bij ons lopen en kwamen ze er niet meer aan te pas."

Vrije trappenkoningin Brugts

we kregen na afloop tal van complimenten van het publiek

Zoals gezegd zag het daar op het glibberige en moeilijk bespeelbare veld in Kalmthout in het begin niet naar uit. België kwam - zonder overigens echt gevaarlijk te worden - een paar keer dreigend door, mede omdat Oranje onder 17 wat slordig startte. De Pauw: "Daar moeten we nog wel een slag in maken richting het kwalificatietoernooi. Betere keuzes maken en zuiniger zijn op balbezit. Qua strijdlust kan ik de meiden vandaag echter niets verwijten, ze hebben keihard gewerkt en als team gestreden. En na dat eerste kwartier hebben ze ook gewoon goed gevoetbald, we kregen na afloop tal van complimenten van het publiek."

Esmee Brugts scoorde opnieuw uit een vrije trap.

Dat goede voetbal leverde voor rust - behalve complimenten - ook meerdere kansen en uiteindelijk drie doelpunten op. De eerste treffer kwam op naam van middenvelder Jet van der Veen, die in de 22e minuut een voorzet achter de Belgische keepster kopte. Even later mocht Esmee Brugts net buiten de Belgische zestienmeter aanleggen voor een vrije schop. Brugts, die zich inmiddels gerust een vrijetrappenspecialist mag noemen, krulde de bal fraai om de muur en bracht de stand daarmee op 0-2. Daarmee was de koek nog niet op, want Van der Veen zag op slag van rust tot haar verbazing (en blijdschap) een voorzet het doel van Faye Lammertijn indwarrelen.

Een afvallende bal werd door Fleur Pauwels binnengeschoten, waarmee ze Onder 17 stof tot napraten gaf

In de tweede helft voegde Jill Diekman er nog een vierde treffer aan toe, voordat België uit een standaardsituatie wat terug deed. Een afvallende bal werd door Fleur Pauwels binnengeschoten, waarmee ze Onder 17 stof tot napraten gaf. De Pauw: "Dit soort foutjes moeten we in de EK-kwalificatie zien te voorkomen. We moeten korter dekken en de afvallende bal hebben." Toch overheerst het postieve gevoel bij de coach. "Ik denk dat we klaar zijn voor maart."   

Middenvelder Jet van der Veen was twee keer trefzeker, waarvan een keer met een kopbal.

Kraker in Uden

Nederland neemt het in maart achtereenvolgens op tegen Schotland (14 maart, Venray), Kroatië (17 maart, Uden) en Duitsland (20 maart, Uden). Die laatste wedstrijd is een echte kraker en een herhaling van de EK-finale van afgelopen jaar. Duitsland bleek toen na strafschoppen de sterkste. Het is natuurlijk vreemd - en jammer - dat de beste ploegen van 2019 elkaar nu in de kwalificatie tegenkomen, zodat een van beiden zal ontbreken op het eindtoernooi in Zweden.

De Pauw: "De wedstrijd tegen Duitsland is belangrijk, maar wij kijken steeds maar een wedstrijd vooruit. Zowel Schotland als Kroatië zijn stugge ploegen, waar we eerst - en liefst met veel doelpunten verschil - van moeten winnen. Dan zien we daarna wel of we moeten winnen van de Duitsers of dat een gelijkspel genoeg is. We hebben er in ieder geval heel veel zin in en rekenen op veel support in Uden en Venray."

Statistieken Statistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van België-Nederland.

Programma EK-kwalificatie Programma EK-kwalificatie Bekijk hier het wedstrijdprogramma van Onder 17 in het EK-kwalificatietoernooi.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen