Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 sluit in stijl af; opnieuw zege op Denemarken

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 december 2019, 14:00

Het basiselftal van Oranje onder 17 voor het tweede duel met Denemarken - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft het kalenderjaar vrijdag in stijl afgesloten. De laatste KNVB-interland van 2019 leverde na goals van Lieke de With en Senna Koeleman een 2-1 zege op voor de ploeg van coach Robert de Pauw. Woensdag versloeg Onder 17 de Deense leeftijdsgenoten al met dezelfde cijfers.

Twee nuttige oefenzeges voor de Oranjetalenten die in beide duels niet alleen moesten strijden tegen de Deense meiden, maar ook met Moeder Natuur te maken kregen. Het eerste treffen loste woensdagavond zowat op in de dikke mistdeken die over een groot deel van Nederland hing. Vrijdag kon iedereen elkaar op het veld gelukkig weer zien, maar zorgde de stevige zuidwestenwind en aanhoudende regen voor waterkoude omstandigheden op Sportpark de Watertoren in Zaltbommel.

Het was guur en waterkoud op Sportpark de Watertoren, de thuishaven van NIVO Sparta.

Mazzeltje

Toch hielp uitgerekend die wind Oranje ook een handje. In de extra tijd van de eerste helft dwarrelde een als voorzet bedoelde bal van Lieke de With namelijk pardoes bij de tweede paal tegen de touwen. En bedankt, zei de veel opkomende rechtsback met een brede lach. "Het was niet de bedoeling, maar hij ging er wel echt mooi in", genoot De With na. 

Het mazzeltje was mooi meegenomen voor Onder 17 dat na een aarzelend begin de touwtjes stevig in handen had. De ploeg vocht eerst stevige duels uit met het fysiek sterke Denemarken en kreeg daarna door meer voetballend vermogen de overhand. Een paar snijdende voorzetten van De With bracht na zo'n twintig minuten spelen eindelijk energie in de wedstrijd. Kansen kwamen er vervolgens via Nikée van Dijk (kopbal zonder power), Dieke van Straten (vol op de pantoffel op de rand van de zestien) en Iris van Bokhoven (schot net langs de kruising).

Bezetting voorin

Het schortte echter aan de afwerking. "We gaven weinig tot niets weg, maar we moeten soms secuurder aan de bal zijn en onze kansen afmaken", analyseerde De With. "Als die voorzet komt, moet wel de bezetting voorin kloppen. Scherp zijn voor de goal."

De speelster van PSV legde daarmee de vinger haarfijn op de zere plek, wat Onder 17 dit seizoen betreft. Ook in voorgaande wedstrijden was de eindpass vaak het euvel. "Daarin kunnen we echt groeien", beaamde coach Robert de Pauw. "Het ontbreekt ons nog aan rust en kalmte om de juiste keuzes te maken. Daar moeten we nog verder aan werken."

Onder 17-coach Robert de Pauw.

Scorende verdedigers

Dat ook de tweede Oranjetreffer door een verdediger werd gemaakt, en ook nog uit een standaardsituatie, was in dat opzicht misschien wel tekenend. Maar niet minder verdiend. In de 77e minuut kon centrale verdediger Senna Koeleman uit een corner van Danique Noordman ongehinderd raak koppen en zo de zege voor Oranje veiligstellen. De Deense tegentreffer van Kathrine Møller Kühl kwam namelijk te laat: ver in blessuretijd. 

Dat de debuterende keeper Floor Oussoren nog een goal moest incasseren, was jammer en onnodig. Onder 17 gaf namelijk in verdedigend opzicht weinig tot niets weg. "Verdedigend klopte het vandaag. We zetten goede voorwaartse druk en ook de restverdediging stond goed", zag De Pauw. Dat moet een gerust gevoel geven richting de Eliteronde, het beslissende EK-kwalificatietoernooi waarin Onder 17 eind maart moet zien af te rekenen met Schotland, Kroatië en regerend Europees kampioen Duitsland. Afgelopen mei verloor Nederland nog de EK-finale van Duitsland na strafschoppen. Inmiddels is een groot deel van die ploeg alweer doorgeschoven naar Onder 19.

Eliteronde in maart

Als we straks in de Eliteronde Duitsland verslaan, dan zijn we op het EK al van ze af.

Niettemin een meer dan pittige loting, want alleen de winnaar gaat naar het EK. "Natuurlijk is Duitsland een sterke tegenstander, maar dat zijn wij ook. Zij zullen met dezelfde blik naar ons kijken. Ook voor hen is dit een zware loting", zegt Lieke de With. "Als we ons eigen spel kunnen spelen, maken we zeker kans. En stel dat we winnen, dan zijn we op het EK al van Duitsland af. Je moet ze toch een keer verslaan." Of zoals De With in de geest van Johan Cruijff bedoelde: elk nadeel kan zijn voordeel hebben.

Voordat de Eliteronde van start gaat, speelt Onder 17 eerst nog een oefeninterland tegen de zuiderburen op Belgische bodem. Maar voor dit jaar zit het erop. Onder 17 had de 'eer' het KNVB-interlandjaar af te sluiten en deed dat in stijl: met winnende cijfers.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Denemarken (2-1).

Lees ook Lees ook Oranje onder 17 zegeviert in mistinterland tegen Denemarken. Verslag van het eerste duel op woensdag.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen