Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sensationeel Speelsters onder 17 vloert Spanje en staat in EK-finale

Francis Grondhuis
KNVB Media
14 mei 2019, 19:15
1:31

Lotje de Keijzer maakte voor rust de 1-0 voor Speelsters onder 17. - Foto: UEFA

De eerste grootmacht is gevloerd. De tweede wacht aanstaande vrijdag. Dan speelt het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 namelijk voor het eerst in de historie in de finale om de Europese titel. Tegen Duitsland, dat eerder in de poulefase nog met 3-2 opzij werd gezet.

Oranje bereikte die eindstrijd dinsdagavond dankzij een heroïsche 3-1 zege op Spanje. De meiden van KNVB-coach Robert de Pauw vormden een hecht collectief, knokten om elke grasspriet en hadden een flinke dosis geluk aan hun zijde.  Met die cocktail vloerden ze sensationeel de regerend Europees en wereldkampioen. 

Het basisteam van Onder 17 voor aanvang van het duel met Spanje.

Rollen omgedraaid

Nooit eerder won Onder 17 van Spanje. Sterker, in de drie voorgaande ontmoetingen werd niet eens gescoord door de Oranjehemden. Maar in de Bulgaarse kuststad Kavarna waren de rollen ditmaal omgedraaid. En dat op het podium van het Europees kampioenschap, in de halve finale. Daarmee slaagde Oranje erin om La Roja voor het eerst sinds 2013 uit de eindstrijd van het EK te houden.

Robert de Pauw.

Of het verdiend was? Spanje had meer balbezit en raakte twee keer de lat en eenmaal de paal. Maar Nederland was simpelweg effectiever in de omschakeling en sloeg tweemaal toe via Lotje de Keijzer en Iris Stiekema. Bovendien, de ploeg verdedigde als een beest.

Gaandeweg de eerste helft werden de verhoudingen steeds duidelijker. Spanje wilde de bal en zette hoog druk, Nederland zette zich schrap en loerde in de omschakeling op de ruimte achter de laatste linie. Daar was ook de opstelling op gericht, met topscorer Nikita Tromp ditmaal achter de rappere Lotje de Keijzer. Tweemaal kwam Oranje gevaarlijk door, toen eerst De Keijzer in de 26e minuut goed doorkwam en twee minuten later Ella Peddemors hetzelfde deed. Beide keren was laatste actie echter niet goed.

Vreugde en verdriet

Nederland werd steeds meer teruggedrongen en zwijnde in de 40e minuut toen Paolo Hernandez op de lat mikte. Een minuut later lag de bal er aan de andere kant in toen een uittrap van keeper Claire Dinkla in de middencirkel verkeerd werd beoordeeld en De Keijzer opeens zomaar een vrije doortocht richting het Spaans doel kreeg. De 16-jarige aanvaller van PEC Zwolle hield knap twee verdedigers van het lijf en schoot koel raak: 0-1.

Een ongekende weelde voor Onder 17, zo vlak voor rust. Maar dat vreugde en verdriet in de sport dicht bij elkaar ligt, werd kort daarna weer eens bewezen. Na de aftrap van Spanje ging De Keijzer het duel aan en verstapte zich ongelukkig. Met een van pijn vertrokken gezicht greep de doelpuntenmaker naar haar linkerknie. Einde wedstrijd. Van geluksvogel naar pechvogel.

Lotje de Keijzer raakt vlak na haar openingstreffer geblesseerd en moet de strijd staken.

Brugts vindt Stiekema

Met linksback Justine Brandau als vervanger (Abali schoof naar voren, Brugts nam de positie in de punt van de aanval in) zocht Oranje met die 1-0 voorsprong de kleedkamer op. Het vertrouwen in een goede afloop was bij iedereen aanwezig en het devies luidde: op dezelfde voet doorgaan.

Nadat in de 48e minuut binnen een paar seconden zowel de paal als de lat keeper Dinkla een handje hielp, sloeg Oranje na een uur opnieuw toe. Een zeer fraaie goal. Met een getruct wippertje zette Esmee Brugts de bijgesloten middenvelder Iris Stiekema helemaal vrij voor de goal. Die aarzelde geen moment en werkte de bal in één beweging achter de Spaanse goalie.

Treffer nummer 30 voor Nikita Tromp in Onder 17 zorgde voor de beslissing.

Onverzettelijkheid

Een mokerslag voor de Spaanse favorieten die het nog wel probeerden, maar tot weinig meer in staat waren. Ook vanwege de onverzettelijkheid van Oranje dat steeds meer vertrouwen kreeg. In de slotfase maakte Nikita Tromp aan alle twijfel een eind. Nadat ze zichzelf met een mooie actie ruimte verschafte, knalde ze met een diagonaal schot keihard raak: 3-0. Alweer de 30e treffer in 22 interlands van de Onder 17-topscorer aller tijden. De eretreffer van Silvia Lloris in blessuretijd kwam veel te laat om Oranje nog te verontrusten.  

Naar de finale! Die wordt vrijdagmiddag om 13.00 uur Nederlandse tijd in Albena gespeeld. Tegen Duitsland, de recordkampioen van het EK onder 17. Liefst zesmaal kroonden de oosterburen zich tot Europa's beste. Maar wat Nederland betreft is het tijd om ook die reputatie aan flarden te schieten.  

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de EK halve finale tussen Nederland en Spanje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen