Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 17 verslaat na Oostenrijk ook Duitsland

Remco van Dam
KNVB Media
8 mei 2019, 17:30
2:34

De basis elf voor het treffen met Duitsland - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft ook haar tweede duel op het EK in Bulgarije gewonnen. Na de eerdere 1-4 winst op Oostenrijk, werd nu na een spannende wedstrijd buurland Duitsland met 2-3 verslagen.

Eerder dit seizoen boekte Oranje onder 17 ook al een overwinning op de Duitse leeftijdsgenoten, maar dat was in een oefeninterland, waarbij Duitsland ook nog een aantal belangrijke speelsters miste. 

Ruimtes in de rug

Coach Robert de Pauw was na de 2-3 winst in een wedstrijd 'om het echie' dan ook een tevreden man. "We hebben een goede stap gezet op weg naar de halve finale. In het begin hadden we moeite om onder de druk uit te voetballen, maar dat ging steeds beter. Van tevoren hebben we het gehad over de zwakte van Duitsland: het omgaan met ruimtes in de rug. Daar hebben hebben de meiden prima gebruik van gemaakt."

We hebben een goede stap gezet op weg naar de halve finale

Na een aardig begin van Oranje, kwam Duitsland beter in de wedstrijd. Dit leverde enkele spannende momenten voor het doel van keeper Claire Dinkla op, zonder dat het echt gevaarlijk werd. Tot aan de 24e minuut. De Duitse middenvelder Marleen Rohde stond na een mooie steekbal ineens alleen voor Dinkla en faalde niet: 1-0. Van die voorsprong kon Duitsland, dat eerder met 4-0 won van Engeland, echter niet lang genieten. Lotje de Keijzer profiteerde een minuut later al van gestuntel in de Duitse defensie en prikte de gelijkmaker binnen. De Pauw: "Dat was echt een goede reactie van het team, daar lieten de meiden zien dat ze karakter hebben."

Verrassende tussenstand

Na de gelijkmaker ging Nederland steeds makkelijker voetballen, wat door de Duitse verdedigers met een flink aantal overtredingen beantwoord werd. Een van die overtredingen leverde vijf minuten later - behalve een gele kaart voor Jule Brand - een vrije trap op aan de linkerzijde van het veld. In plaats van een voorzet ging de bal kort naar spits Nikita Tromp, die van de rand van de zestienmeter uithaalde. De stuiterende bal werd maar half verwerkt door de Duitse doelvrouw, waarna de attent reagerende Samantha van Diemen de bal eenvoudig binnen kon tikken.

Nikita Tromp scoorde opnieuw.

Twee minuten voor rust viel de beslissing. Marit Auée zette goed door op links en slingerde de bal voor het doel. Net op het moment dat Tromp wilde uithalen, bracht Brand haar ten val. Terwijl de Duitse met een rode kaart (na twee gele kaarten) de kleedkamer opzocht, benutte de topscorer van Onder 17 uiterst koel de toegekende strafschop. Met die toch wel verrassende 1-3 tussenstand floot de Sloveense scheidsrechter voor de rust.

In het begin van de tweede helft liet Nederland meerdere kansen liggen om de marge te vergroten, waarna Duitsland vlak voor tijd via Carlotta Wamser de aansluitingstreffer scoorde. Daar bleef het bij, al had het in blessuretijd ook nog 2-4 kunnen worden. Het schot van Tromp belandde echter op de paal in plaats van in de kruising.

Verbeterpuntjes

Ondanks de aansluitingstreffer was De Pauw geen moment ongerust over de afloop van de wedstrijd. "We hebben een prima wedstrijd gespeeld. Enige verbeterpuntjes zijn dat we het duel eerder in het slot hadden moeten gooien, daar hadden we - zeker in het begin van de tweede helft - de kansen voor, en dat we soms wat rustiger in balbezit moeten worden."

Omdat het duel tussen Oostenrijk en Engeland in een 2-1 overwinning voor de Engelsen eindigde, is Nederland nog niet zeker van een plek in de halve finale. Met een gelijkspel tegen (of overwinning op) Engeland in de laatste wedstrijd, is plaatsing voor de halve finale een feit en is het resultaat van Duitsland-Oostenrijk niet van belang. De beide wedstrijden in groep B beginnen zaterdag 11 mei tegelijkertijd om 15.30 uur.

EK 2019 onder 17 jaar in Bulgarije

Aan het EK doen acht landen mee. Bulgarije is als gastland automatisch gekwalificeerd. Naast Bulgarije zijn Oostenrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken, Portugal, Spanje en Nederland deelnemers aan dit EK. Spanje is op dit moment houder van de EK-titel. Het toernooi wordt gespeeld tussen 5 en 17 mei.

Wedstrijdkarakteristieken Wedstrijdkarakteristieken Bekijk hier de statistieken van Duitsland-Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen