Speelsters onder 17 wint openingsduel EK

Remco van Dam
5 mei 2019, 12:00

De basis elf voor het duel met Oostenrijk. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar is het EK in Bulgarije prima begonnen. In Kavarna versloeg het elftal van coach Robert de Pauw, dankzij doelpunten van Iris Stiekema en Nikita Tromp, Oostenrijk met 1-4.

De wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit Oostenrijk begon stormachtig. Al binnen acht minuten lag de bal op de stip, helaas wel aan de - vanuit Nederlands oogpunt bezien - verkeerde kant. Keeper Claire Dinkla vloerde aanvaller Lilli Purtscheller, ontving een gele kaart en moest daarna de strafschop van Annabel Schasching, de topschutter van Oostenrijk in de kwalificatie, zien te keren. Schasching schoot de bal echter onhoudbaar voor Dinkla in de hoek.

Tandem Stiekema-Tromp

Opnieuw vijf minuten later bracht de tandem Stiekema-Tromp Nederland op voorsprong

Coach De Pauw zag dat zijn speelsters - ondanks deze tegenvaller - het hoofd koel hielden en rustig bleven voetballen. Erg lang kon Oostenrijk dan ook niet van die voorsprong genieten, want vijf minuten later stond het alweer gelijk. Nikita Tromp stuurde Iris Stiekema de diepte in en die schoof de bal beheerst langs de keeper: 1-1.  Opnieuw vijf minuten later bracht de tandem Stiekema-Tromp Nederland op voorsprong, al was de rolverdeling deze keer anders. Nu was Stiekema - onbedoeld - de aangever en Tromp de afmaker: een boogbal van Stiekema belandde op de lat en alltime topscorer Tromp was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken.

Diezelfde lat stond in de 27e minuut een treffer van Tromp in de weg, maar dat bleek slechts uitstel van executie. Want het was opnieuw Tromp die in de 31e minuut de Oostenrijkse keeper passeerde, met het mooiste doelpunt van de wedstrijd. Ella Peddemors leverde een perfecte voorzet af, die door de aanvaller van Ajax met een schitterende volley tot doelpunt werd gepromoveerd. Esmee Brugts was daarna nog dicht bij een doelpunt, maar de Oostenrijkse keeper had deze keer wel een antwoord in huis. Met een 1-3 ruststand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Stadion Kaliakra in Kavarna, waar Nederland alle groepswedstrijden speelt.

Hattrick Tromp

De niet helemaal fitte Samantha van Diemen bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door debutant Emmeke Henschen, die zich prima staande hield. In het vervolg van het duel wisselde De Pauw nog vier keer, zonder dat het gevolgen had voor het spelbeeld. Nederland bleef de bovenliggende partij, wat onder andere tot uiting kwam in 61% balbezit, maar wist dat niet in doelpunten om te zetten. Pas in de 6e minuut van de blessuretijd maakte - wie anders dan - Nikita Tromp op aangeven van Esmee Brugts de 1-4.

Woensdag staat de tweede wedstrijd op het programma, dan is Duitsland de tegenstander. "We zullen dan echt aan de bak moeten", verwacht De Pauw, "De Duitsers hebben een heel sterk team. We hebben in december wel met 2-0 van ze gewonnen (in een oefeninterland, red.), maar toen ontbraken nogal wat bepalende speelsters." Het duel met Duitsland begint om 13.00 uur en is live te volgen via de website van de NOS.

Wedstrijdkarakteristieken Wedstrijdkarakteristieken Bekijk hier de statistieken van Oostenrijk-Nederland.

Jongens onder 17 en Meiden onder 17 live bij de NOS Jongens onder 17 en Meiden onder 17 live bij de NOS De wedstrijd tegen Duitsland van Meiden onder 17 wordt live uitgezonden.