Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Goede generale voor Speelsters onder 17 in België: 1-3

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 februari 2019, 16:45

Oranje onder 17 voor het duel met de Belgische leeftijdsgenoten. - Foto: KNVB Media

Met een 3-1 oefenzege op België in de tas kan het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar zich opmaken voor de beslissende EK-kwalificatieronde. Oranje was woensdag op het complex van de Belgische voetbalbond in Tubize een klasse beter dan de zuiderburen en kan volgende maand met vertrouwen aan de strijd om het EK-ticket beginnen.

Onder 17 doorstond de laatste test met verve. Het goede veld en de droge weersomstandigheden in Waals-Brabant zorgden voor optimale condities voor beide ploegen. Nederland liet bijna de gehele wedstrijd zien dat het meer kwaliteit bezit en verder in ontwikkeling is. Alleen in de laatste fase, bij een 3-0 voorsprong, nam de scherpte af. Het leverde prompt een tegentreffer op.

Verslapping, slordigheden, te makkelijk denken. Coach Robert de Pauw zag het gebeuren. "België strafte dat meteen af. Natuurlijk baal je daarvan, maar tegelijkertijd is het ook een goed signaal naar de groep. Hier moeten we lering uit trekken. Leren spelen met een ruime voorsprong, ook dat is mentaal belangrijk."

Wegcijferen

Openingstreffer en assist voor Esmee Brugts.

De Pauw is vol lof over de diversiteit van zijn team die 'verschillende kwaliteiten en persoonlijkheden' herbergt. "Wij kunnen iedereen verslaan, mits we ons wegcijferen voor het team en het resultaat. Het team voorop stellen en je eigen rol accepteren. Dat is de grootste uitdaging voor de meiden."

In de eerste helft had de ploeg dat uitstekend voor elkaar. Onder 17 was de baas op het veld, creëerde kansen en noteerde twee uitgespeelde goals. Al in de 8e minuut was het raak toen Esmee Brugts van ruime afstand via binnenkant paal fraai raak schoot. Halverwege de eerste helft verdubbelde Lotje de Keijzer de score door een teruggetrokken voorzet van Ella Peddemors secuur af te ronden.

Iets meer geduld

"We lieten goed veldspel zien", concludeerde De Pauw. "Aanvallen over de grond en door de linies. En we zochten goed de diepte achter de laatste linie van de Belgen. Alleen hadden we daarbij wel meer geduld kunnen hebben. Dan wilden we te snel die eindpass geven in plaats van nog een extra tussenstapje. Die onrust past ook nog wel bij deze leeftijdsfase. De meiden hebben het haarfijn door, maar tussen denken en doen zit nog wel eens een verschil." 

Na rust ging Onder 17 aanvankelijk op dezelfde voet verder en voetbalde vooral op de helft van de tegenstander. Dat betaalde zich een kwartier voor tijd uit in de derde treffer van de middag en die kwam van de voet van Lobke Loonen. Na een goede actie op de linkerflank van Brugts tikte de spits de bal simpel binnen: 0-3. Drie minuten later volgde de eretreffer van de junior Red Flames, zoals de Belgische vrouwenploegen zichzelf noemen.

Geen garantie eliteronde

Dit zijn goede uitslagen, maar die bieden geen enkele garantie. In Servië moet iedereen er weer staan.

De oefenzege in België volgde op de 2-0 overwinning ruim twee maanden geleden in en tegen topland Duitsland. Twee uitstekende resultaten voor Onder 17 in de aanloop naar de eliteronde die van 10 tot en met 16 maart in Servië wordt gespeeld. Nederland moet daar zien af te rekenen met de leeftijdsgenoten uit Rusland, Zwitserland en Servië om een ticket voor het EK in Bulgarije veilig te stellen.

"Dat zijn geen makkies, dus we zullen heel scherp moeten zijn om die klus te klaren", waarschuwt De Pauw. "We hebben nu goede uitslagen neergezet tegen Duitsland en België, maar die bieden geen enkele garantie. In Servië moet iedereen er weer staan. Ja, wij kunnen met onze kwaliteiten van iedereen winnen, maar als we er te makkelijk over denken kunnen we ook zomaar dit soort wedstrijden verliezen. Het is dus zaak dat iedereen zichzelf wegcijfert en het team voorop zet."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van België-Nederland.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen