Tromp en Alkemade bezorgen Onder 17 zege op Duitsland

Remco van Dam
12 december 2018, 16:30

De basiself voor het treffen met Duitsland. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft woensdag, in haar laatste interland van 2018, met 2-0 gewonnen in en van Duitsland. Op het veld van de Sportschule Duisburg-Wedau maakte spits Nikita Tromp beide doelpunten, terwijl keepster Lisan Alkemade niet te passeren bleek.

Beide teams traden op volle oorlogssterkte aan in een goed gevuld stadion. De Duitse voetbalbond (DFB) had alle scholen uit de stad uitgenodigd om te komen kijken en dat was niet tevergeefs. Helaas was er weinig te juichen voor de liefst 1.400 scholieren die het stadion bevolkten. Na een voorzichtig begin nam Oranje onder 17 namelijk het heft in handen en dat bleef, op een korte periode in het begin van de tweede helft na, zo tot het laatste fluitsignaal.

Twee keer Tromp

Nikita Tromp was twee keer trefzeker.

De eerste Nederlandse treffer viel al na tien minuten te noteren. Na een prima aanval kreeg spits Nikita Tromp de bal voor haar voeten en tegen haar schot richting de kruising had de Duitse keeper geen verweer. De tweede goal was het gevolg van een vooraf afgesproken tactiek. Dankzij goed stoorwerk van Esmee Brugts en Nikita Tromp leed Duitsland balverlies in de opbouw en dat werd koelbloedig afgestraft door Tromp, tot tevredenheid van KNVB-coach Robert de Pauw: "In het laatste duel van het EK-kwalificatietoernooi tegen Zweden speelden we wat te afwachtend. Vandaar dat we nu wat hoger stonden en meer loerden op balverlies".

Daar waar spits (en inmiddels met 24 goals alltime topscorer van Oranje onder 17) Tromp in de eerste helft de aandacht opeiste, pakte de in de rust ingevallen doelvrouw Lisan Alkemade de hoofdrol in het tweede gedeelte van de wedstrijd. Allereerst door in de reguliere tijd een fantastische redding te maken, waardoor de marge van twee goals in stand bleef en Nederland met 0-2 won, en vervolgens door haar optreden in de afsluitende strafschoppenreeks.

Alkemade penaltykiller

Lisan Alkemade stopte liefst drie Duitse strafschoppen.

Hoewel het een 'gewone' interland betrof, hadden beide teams afgesproken na afloop een penaltyserie af te werken. "Daarmee willen we ons voorbereiden op een eventuele penaltyserie op het EK. We moeten ons nog wel kwalificeren, maar toch is dit nuttig", aldus De Pauw. "Dat we nu konden oefenen met 1.400 toeschouwers is goed voor de meiden, dan leren ze met die druk omgaan."

In Duisburg bleken de Nederlandse speelsters, met Alkemade voorop, in ieder geval beter bestand tegen die druk dan hun Duitse leeftijdsgenoten. De keeper van het KNVB Talententeam Zuid stopte drie strafschoppen en zag daarnaast een Duitse speelster op de lat mikken. Omdat de Nederlandse vrouwen wel doeltreffend waren, won Oranje de strafschoppenserie met 4-1. Als dank voor haar goede optreden kreeg Alkemade de wedstrijdvaan mee naar huis.

Vol vertrouwen

Coach Robert de Pauw keek tevreden terug op het duel en is vol vertrouwen voor de komende wedstrijden. "We zitten, met Rusland, Servië en Zwitserland, in een pittige kwalificatiepoule, maar ik heb er met deze groep alle vertrouwen in dat we ons kunnen kwalificeren voor het EK." Oranje onder 17 speelt 6 februari een oefeninterland in en tegen België en zal vervolgens in maart afreizen naar Servië. Daar staat op 10 maart de eerste groepswedstrijd tegen Rusland gepland.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Duitsland-Nederland.