Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 17 als groepswinnaar naar Eliteronde

Remco van Dam
KNVB Media
24 oktober 2018, 0:15

Lotje de Keijzer in duel met de Zweedse Evelina Duljan - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 17 heeft het eerste kwalificatietoernooi voor het EK 2019 in Bulgarije afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen Zweden. Dat was voldoende voor de ploeg van KNVB-coach Robert de Pauw om als winnaar van groep 11 te eindigen. Zweden gaat op 23 november als nummer twee met Nederland in de koker voor de loting voor de tweede kwalificatieronde, nummer drie Georgië maakt ook nog kans maar moet de resultaten in andere groepen afwachten.

Vooraf was al duidelijk dat het derde duel in groep 11 heel anders zou zijn dan de eerste twee. Na de 'opwarmertjes' tegen Georgië (16-0) en Letland (9-0) moest Nederland nu echt aan de bak tegen Europees topland Zweden. Aan de hand van de gebruikelijke, uitgebreide, analyses was duidelijk dat de kansen tegen Zweden vooral lagen in een snelle omschakeling en het opzoeken van de ruimtes.

Opnieuw treffer Tromp

Bij de derde mogelijkheid voor Zweden moest echter ook Dinkla zich gewonnen geven

Helaas kwam Oranje daar in 's-Gravenzande  in de eerste helft nauwelijks aan toe. De Pauw: "Het was allemaal veel te slordig. Wanneer we de bal veroverden, verspeelden we hem ook meteen weer door een slechte eerste pass, waardoor elke aanval meteen stukliep."

Het eerste echte Nederlandse doelgevaar - uit een standaardsituatie - leverde overigens wel meteen een treffer op. Nikita Tromp schoot in de 12e minuut een vrije trap op de rand van het strafschopgebied met een stuit in de linkerbenedenhoek en zette Oranje daarmee op voorsprong. Daarna nam Zweden het initiatief over en moest keepster Claire Dinkla twee keer optreden.

Bij de derde mogelijkheid voor Zweden moest echter ook Dinkla zich gewonnen geven. Linksback Evelina Duljan stoomde op over links en legde de bal perfect terug op spits Stinalisa Johansson. Die liet de Nederlandse keeper kansloos met een geplaatst schot in de hoek. Met een 1-1 tussenstand, vooral gunstig voor Nederland want daarmee groepswinnaar, zochten beide teams de kleedkamer op.

De basis elf voor het duel met Zweden.

Goed gevoel

Na de thee bleek Speelsters onder 17 de voorgenomen tactiek wel tot uitvoer te kunnen brengen. Daar waar van Zweden aanvallend niets meer werd vernomen, reeg Onder 17 een aantal mogelijkheden aan elkaar. De fraaiste daarvan was een uithaal van Tromp, die via de onderkant van de lat terug het veld inkwam. Ook Esmee Brugts kreeg nog een goede kans, maar de Zweedse keepster verwerkte het lastige schot tot een hoekschop. Gescoord werd er niet meer, zodat Nederland het kwalificatietoernooi als groepswinnaar afsloot.

Aanvoerder Dana Foederer belet Hanna Bennisson de doorgang.

De Pauw was na afloop gematigd tevreden: "Vandaag hebben we onszelf vergeten te belonen, we hadden meer uit deze wedstrijd kunnen halen. Aan de andere kant: wanneer je kijkt naar de doelstellingen die we afgesproken hebben, dan zijn die grotendeels gehaald: eliteronde bereikt, de speelsters hebben zich individueel ontwikkeld en we hebben kunnen werken aan onze speelwijze. We gaan met een goed gevoel naar de eliteronde."

Loting en programma

De loting voor de tweede kwalificatieronde vindt plaats op 23 november. De wedstrijden in de eliteronde worden vervolgens gespeeld in en rond maart 2019. Het EK in Bulgarije staat van 5 tot 17 mei 2019 op de kalender.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Zweden-Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen