Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Letland geen partij voor Speelsters onder 17

Remco van Dam
KNVB Media
20 oktober 2018, 22:45

De basiself voor het EK-kwalificatieduel met Letland. - Foto: KNVB Media

Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Dat ondervonden de speelsters van Zweden onder 17, die na een 11-0 overwinning op Letland in de eerste groepswedstrijd, zaterdagmiddag tegen Georgië verrassend bleven steken op een 1-1 gelijkspel. Niet dat het echt nodig was, maar het zorgde er wel voor dat de speelsters van Oranje onder 17 nóg net iets geconcentreerder aan hun duel met Letland begonnen.

Het in blauw gestoken team van KNVB-coach Robert de Pauw domineerde - zoals verwacht - vanaf de aftrap en had al binnen tien minuten de gewenste voorsprong te pakken. Spits Nikita Tromp nam een voorzet goed aan, hield de bal twee keer hoog en legde hem daarna perfect klaar voor Esmee Brugts. Die aarzelde niet en schoot hard binnen. Nog geen minuut later waren de rollen omgedraaid, maar Tromp wist de assist van Brugts net niet om te zetten in een doelpunt.

Hattrick Brugts

Vervolgens eiste linksbuiten Esmee Brugts alle aandacht voor zich op

Ook de daaropvolgende mogelijkheden (schot Tromp, kopbal Brugts) gingen nipt naast, maar dat bleek slechts uitstel van executie voor Letland. Een voorzet van Anna Hightower belandde in de 29e minuut bij Iris Stiekema, die onhoudbaar voor de Letse keepster inschoot.

Vervolgens eiste linksbuiten Esmee Brugts alle aandacht voor zich op. In eerste instantie via een misser van dichtbij, maar dat was snel vergeten en vergeven na twee fantastische schoten (35e en 43e minuut) in de linkerkruising. Nog geen minuut later stifte spits Nikita Tromp de bal via de onderkant van de lat in het doel en met een treffer in blessuretijd van Anna Hightower - en dus een 6-0 voorsprong - sloot Speelsters onder 17 de eerste helft af.

Sportpark Zegersloot in Alphen aan de Rijn, normaal thuishaven van ARC.

Tromp opnieuw trefzeker

Coach Robert de Pauw had zijn ploeg op vier plaatsen gewijzigd ten opzichte van de met 16-0 gewonnen wedstrijd tegen Georgië. "We willen graag iedereen speeltijd geven, niet alleen om van alle speelsters een beeld te krijgen, maar ook omdat we als team willen presteren: iedereen hoort erbij en levert een bijdrage, hoe groot of klein dan ook."

Nikita Tromp had met vier goals opnieuw een groot aandeel in de winst.

Ondanks alle wijzigingen (vier nieuwe speelsters in de basis en vervolgens drie wissels in de rust) verslapte Nederland ook in de tweede helft niet. Al in de 48e minuut maakte Nikita Tromp er 7-0 van en volgden de mogelijkheden elkaar snel op. Slechts twee daarvan werden benut, beide door Tromp, die daarmee de eindstand op 9-0 bracht. Met de vier doelpunten (en de eerdere zes goals tegen Georgië) is ze nog slechts een treffer verwijderd van Vivianne Miedema, met 22 goals topscorer aller tijden van Speelsters onder 17. Met de 9-0 overwinning is Speelsters onder 17 tevens zeker van een plaats in de eliteronde voor kwalificatie voor het EK in Bulgarije.

Videobeelden

De grote uitslag, de kwalificatie voor de eliteronde en - vooral ook - het spel in het eerste uur stemden De Pauw tot tevredenheid. "Eerder dit seizoen hebben we alle speelsters videobeelden gestuurd van topspelers en topteams uit heel Europa, met het verzoek te bekijken wat zij er voor hun positie(s) uitkonden halen. Mooi om te zien dat we woensdag en vandaag enkele aanvallen en omschakelmomenten op de mat legden, die daar een gevolg van zijn. Ik heb de meiden ook verteld dat ik sommige van die beelden van topteams ga vervangen door beelden van hun eigen wedstrijden."

Dinsdag wacht Zweden, tegenstand van een ander niveau dan Georgië en Letland

Dinsdag wacht Zweden, tegenstand van een ander niveau dan Georgië en Letland. De Pauw: "De meiden gaven het zelf al aan. Zweden zal na het gelijkspel tegen Georgië gebrand zijn zich te revancheren, terwijl wij ons met twee dikke overwinningen al geplaatst hebben voor de volgende ronde. Dan zou je kunnen verslappen. Maar in eigen land spelen tegen zo'n topteam moet voldoende motivatie opleveren om dit duel net zo geconcentreerd te starten als de eerste twee. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dat met z'n allen kunnen leveren."

Gratis toegang

Speelsters onder 17 speelt haar laatste groepsduel in groep 11 van de EK-kwalificatie tegen Zweden op dinsdag 23 oktober op Sportpark Juliana in 's-Gravenzande. De wedstrijd begint om 19.00 uur en is gratis toegankelijk. Tegelijkertijd beginnen in Alphen aan de Rijn Letland en Georgië op Sportpark Zegersloot aan hun laatste wedstrijd. Ook hier is de toegang gratis.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Letland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen