Speelsters onder 17 vermorzelt Georgië

Remco van Dam
18 oktober 2018, 0:30

Nikita Tromp (links) scoorde zes keer tegen Georgië. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 17 heeft woensdagavond de leeftijdsgenoten uit Georgië een enorm pak slaag gegeven. In het eerste duel van het kwalificatietoernooi voor het EK 2019 zette de ploeg van coach Robert de Pauw een uitslag neer van 16-0. Een evenaring van het record uit 2012, toen Oekraïne op 25 oktober van dat jaar met dezelfde cijfers werd verslagen.

Was destijds huidig A-international Jill Roord de gevierde vrouw met zes treffers, nu ging die eer naar spits Nikita Tromp, die eveneens zes keer doel trof. Twee keer gebeurde dat vanaf de strafschopstip, want Georgië had alleen via overtredingen een antwoord op de oranje aanvalsgolven. Coach Robert de Pauw zag het met plezier aan. "In de aanloop naar dit toernooi hebben we een viertal doelstellingen afgesproken. We willen de eliteronde halen, onze speelwijze inslijpen, onszelf individueel ontwikkelen en werken aan een professionele houding en focus. Daar hebben we vandaag een goede stap in gezet."

Snelwegvoetbal

KNVB-coach De Pauw keek met plezier naar zijn elftal.

De coach zag - ondanks de eclatante uitslag - ook nog wel wat verbeterpuntjes. Zo speelde Oranje onder 17 het eerste kwartier van de wedstrijd zo nu en dan 'snelwegvoetbal'. De Pauw: "Iedereen was super gemotiveerd, maar dat uitte zich vooral in veel hardlopen, onzorgvuldige passes en slechte keuzes op het middenveld en voor het doel."

Na het eerste doelpunt, een fraai afstandsschot van aanvoerder Dana Foederer in de 20e minuut, veranderde dat. Nog geen twee minuten maakte linksback Justine Brandau er al 2-0 van en was de wedstrijd in feite gespeeld. In de daaropvolgende tien minuten eiste spits Nikita Tromp de aandacht op, met treffers in de 27e, 33e, 35e en 36e minuut. Via een doelpunt van Esmee Brugts werd met een 7-0 tussenstand de rust bereikt.

Opnieuw beginnen

Mocht Georgië de illusie hebben dat de Nederlandse doelpuntenhonger na de 7-0 wel gestild zou zijn, dan kwam de ploeg bedrogen uit. De Pauw: "In de rust hebben we met elkaar afgesproken dat we weer zouden beginnen alsof het 0-0 stond. Dus niet alleen proberen te scoren, maar ook verdedigend de boel dichthouden en voortdurend snel omschakelen."

In eerste instantie leverde dat alleen een doelpunt van Tromp op, maar Oranje onder 17 beloonde zichzelf tussen de 60e en 77e minuut met nog eens zeven treffers van achtereenvolgens Ella Peddemors, Brandau, Tromp, Lotje de Keijzer, Foederer (2x) en Ilham Abali. Ook na deze doelpuntenregen bleef Nederland enthousiast aanvallen en dat werd, ver in blessuretijd, beloond via een treffer van Lobke Loonen.

+ 4

Nog geen polonaise

Met name die gretigheid en focus, ook diep in blessuretijd, zorgden voor tevredenheid bij coach De Pauw. Dat er geen blessures of gele kaarten aan Nederlandse zijde te noteren waren deed hem eveneens deugd. Het is echter nog lang geen tijd voor polonaise. "We gaan ons nu richten op de volgende wedstrijd en uiteindelijk willen we als eerste in de groep eindigen. Misschien dat we wat wijzigingen in de opstelling doorvoeren, zodat de vier speelsters die vanavond niet in actie kwamen, ook speelminuten maken. Maar qua strijdplan doen we dezelfde dingen als vandaag."

Nederland neemt het komende zaterdag in Alphen aan de Rijn op tegen Letland, dat in de eerste wedstrijd van het kwalificatietoernooi met 11-0 klop kreeg van Zweden. De wedstrijd op Sportpark Zegersloot begint om 17.00 uur. De toegang is gratis.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de wedstijdstatistieken.