Speelsters onder 17 uitgeschakeld op EK

Welmoed de Lang
KNVB Media
15 mei 2018, 21:00

Speelsters onder 17 is uitgeschakeld op het EK. - Foto: UEFA

“Ik ben even zonder woorden, dit is een grote domper.” KNVB-coach Marleen Wissink kon de uitschakeling van Speelsters onder 17 op het EK in Litouwen amper bevatten. De ploeg had dinsdag aan een gelijkspel tegen Finland genoeg om de halve finale te bereiken, maar verloor met 1-2 en eindigt derde in de poule.

“We waren vandaag gewoonweg niet goed genoeg. We speelden de minste wedstrijd van de drie.” Onder 17 startte nog zo overtuigend op het eindtoernooi. Met een ruime 0-9 werd Litouwen verslagen en ook tegen Duitsland speelde het daarna een prima eerste helft. Een rode kaart van doelvrouw Claire Dinkla gooide echter roet in het eten en de Duitse vrouwen scoorde dik in blessuretijd de gelijkmaker: 2-2.

Niet voldoende

Tegen Finland keerde het tij helemaal. “De meiden deden wel hun best en gaven niet op, maar de uitvoering was niet voldoende. Het heeft er vandaag nooit ingezeten”, aldus Wissink, die zag dat een onnodig weggegeven vrije trap vijf minuten na rust de 0-1 inleidde. Ook bij de 0-2, zeven minuten voor tijd, zag Oranje er niet goed uit en werd volgens Wissink ‘bij een voorzet getwijfeld’.

Wissink gaf vooraf al aan dat Finland, voor het eerst deelnemer op het EK, niet te onderschatten was. In de Eliteronde liet het Frankrijk en Zweden achter zich. “Ze hebben twee robuuste centrale verdedigers en moeten het verder hebben van fysiek spel en hard werken. En ze blijven gevaarlijk met de lange bal. Maar het is niet zo dat ze ons nou overklast hebben. Wij creëerden niet veel, maar zij hebben ook nauwelijks een kans gehad.”

Marleen Wissink: 'Wij creëerden niet veel, maar zij hebben ook nauwelijks een kans gehad.'

Uithuilen

Romée Leuchter kon pas enkele minuten voor tijd wat terugdoen, na een overtreding op Chasity Grant in het strafschopgebied. Dat, terwijl Wissink in de beginfase bij een overtreding op Grant al een strafschop meende te zien en ook daarna nog eens met een sliding op Leuchter. “Maar dat telt allemaal niet. Net als het late gelijkspel tegen Duitsland. Daar hebben we nu allemaal niets meer aan.” Hoe het kwam dat Onder 17 in de slotduel niet tot het normale niveau kwam, is voor Wissink gissen. “Ik heb geen idee, maar daar gaan we het over hebben.” Nu heerst vooral teleurstelling. “We zullen moeten uithuilen en opnieuw beginnen.”

Duitsland won eerder wel van Finland en eindigde met de ruime winst op Litouwen eerste in de poule. Finland wordt tweede. Spanje en Engeland werden in de andere poule de halve finalisten. Op vrijdag zijn de halve finales, op maandag 21 mei wordt de finale afgewerkt.

StatistiekenBekijk hier de wedstrijdstatistieken van Nederland-Finland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven