Zuur gelijkspel Speelsters onder 17

Welmoed de Lang
12 mei 2018, 16:45

Speelsters onder 17 bleef steken op een gelijkspel tegen Duitsland. - Foto: UEFA

Liefst 83 minuten lang was Speelsters onder 17 tot de bodem gegaan om Duitsland van zich af te houden. Toch ging het zaterdag tijdens de tweede EK-wedstrijd in Litouwen alsnog mis. Enkele seconden voor het einde maakten de oosterburen gelijk: 2-2.

“De meiden hebben zo verschrikkelijk hard gevochten. Heel spijtig dat de gelijkmaker dan zo laat nog valt”, aldus KNVB-coach Marleen Wissink. Haar formatie heeft desondanks dinsdag tegen Finland aan een gelijkspel voldoende heeft om de halve finale te bereiken. “We hebben gelukkig alles in eigen hand.”

Over inzet en sterk spel had Wissink niet te klagen. Na een beginfase waarin Oranje even overdonderd werd, pakte de ploeg de draad op en had het de controle. Met kansen voor onder anderen Nikita Tromp, ze schoof de bal net naast het doel, en Kirsten van de Westeringh speelde Nederland een uitstekende eerste helft.

Gwenyth Hendriks zette dat na een half uur ook daadwerkelijk om in een score. Nadat Romée Leuchter en de Duitse doelvrouw na een vrije trap samen naar de bal sprongen maar misten, kon Hendriks vanuit de scrimmage raak schieten.

Oranje viert feest na een van de twee treffers. — Foto: UEFA

Rode kaart

Het duel kreeg vier minuten na rust een verrassende wending, omdat Claire Dinkla met een rode kaart het veld af moest. De doelvrouw anticipeerde niet goed op een lange bal en haalde een Duitse aanvalster buiten het strafschopgebied onderuit. “Ze was te laat. Een ongelukkig moment. Heel vervelend”, vond Wissink, die doelvrouw Lois Niënhuis voor Tromp in de ploeg bracht.

Ongelofelijk zuur dat het op die manier gebeurt. Toch ben ik trots hoe de meiden gespeeld hebben

Ondanks dat Onder 17 met tien speelsters stond, wist Chasity Grant de voorsprong uit een counter kort na de rode kaart te vergroten. Oranje stond vanaf dat moment echter met de rug tegen de muur, terwijl de regerend Europees kampioen de druk steeds verder opvoerde. Met veel Duitse speelsters op de helft van Nederland kon de aansluitingstreffer - die viel zeven minuten voor tijd - nauwelijks uitblijven: 1-2.

Tot ontzetting van de Oranjespeelsters viel de gelijkmaker in de vierde minuut van de blessuretijd na een kopbal die via de binnenkant van de paal binnenviel. Wissink: “Ongelofelijk zuur dat het op die manier en in de laatste seconden gebeurt. Toch ben ik trots hoe de meiden gespeeld hebben. Ze hebben echt alles gegeven om de voorsprong vast te houden.”

Speelsters onder 17 stond na de rode kaart met de rug tegen de muur. — Foto: UEFA

Ook Finland geduchte opponent

Nederland speelt dinsdag het beslissende duel tegen Finland. Dat land verloor eerder nipt met 1-2 van Duitsland. “Daarbij zijn ze in de Eliteronde in de poule met Frankrijk, Zweden en Slovenië eerste geworden. Dat zegt wel wat. Het wordt een mooie uitdaging en dus nog een spannende laatste ronde.”

Oranje behaalde afgelopen jaar de halve finale van het EK. De ploeg moet in de poule bij de eerste twee eindigen om dat ook dit jaar te bereiken. Het EK wordt gehouden van 9 tot 21 mei. Op vrijdag 18 mei zijn de halve finales, op maandag 21 mei wordt de finale afgewerkt.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland.