Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eerste zege Speelsters onder 17 in Eliteronde

Welmoed de Lang
KNVB Media
24 maart 2018, 9:15

De speelsters van Oranje onder 17 vieren een van de twee goals van spits Nikita Tromp. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 17 zijn de Eliteronde vrijdagavond met een zege gestart. In Zaltbommel speelde de formatie van Marleen Wissink twee helften lang op de helft van Roemenië, maar kwam niet verder dan 2-0. "Het is lekker dat we drie punten hebben, maar frustrerend dat we maar twee doelpunten gescoord hebben", aldus aanvoerster Kirsten van de Westeringh.

Met Roemenië op papier als minste tegenstander in de poule, was het voor Onder 17 zaak om snel op zoek te gaan naar treffers. In de poule met verder Portugal en België en met alleen de winnaar die zich plaatst voor het EK, kon het doelsaldo nog wel eens van belang zijn.

Met dat in het achterhoofd begon Oranje, met een prima doelpunt van Nikita Tromp in de tweede minuut, uitstekend. Chasity Grant was daarbij de aangever en de rechtsbuiten was ook daarna betrokken bij talloze gevaarlijke aanvallen. Oranje kreeg kans op kans, maar voor rust bleef de teller hangen.

Het basisteam van Onder 17 voor het EK-kwalificatieduel met de Roemeense leeftijdsgenoten.

Paal na 30 seconden

“Terwijl ik na 30 seconden ook al een kans kreeg. Ik dacht al dat hij zat”, aldus Van de Westeringh, over de bal die via de binnenkant van de paal weer naar buiten stuiterde. “Achterin en op het middenveld kregen we heel veel ruimte, maar voorin was het heel lastig. We kregen wel kansen en het hadden er meer moeten zijn, maar hij wilde er maar niet in.”

Terwijl Roemenië nauwelijks tot een behoorlijke aanval wist te komen, kreeg het namelijk wel steeds een voet of been tussen de schoten van Oranje. Waarbij moet worden aangetekend dat Onder 17 vaak ook veel te bescheiden met de kansen omging. “De coach zei in de rust ook, jullie zijn de keepster aan het inschieten. Het was vaak net te zacht of niet scherp genoeg.”

Aanvoerster Kirsten van de Westeringh is blij, maar niet tevreden met de zege op Roemenië.

‘Zij bouwden een muur’

Na de pauze volgde opnieuw een snelle treffer. Nu was het Dana Foederer die met haar voorzet Tromp  bereikte: 2-0. Maar opnieuw stokte daarna de machine. “Zij parkeerden de bus, bouwden een muur. Het voelde steeds alsof er honderd gele shirtjes voor ons stonden. Elke keer als je schoot,  raakte je wel iemand”, zag de 16-jarige middenvelder van het CTO Amsterdam.

Maandag om 19.00 uur volgt op het veld van Achilles Veen het treffen met Portugal. Donderdag is op hetzelfde tijdstip en weer in Zaltbommel het slotduel tegen België, dat eerder op de dag met 2-0 klop kreeg van Portugal.

“Tegen een slechte tegenstander spelen, lijkt makkelijk, maar je ziet zoals vandaag dat dat niet perse zo is", aldus Van de Westeringh. Maandag zal het een heel andere wedstrijd worden. Portugal wil ook voetballen. Maar we moeten van deze wedstrijd wel leren en tegen Portugal zullen we het vooral voor de goal beter moeten doen.”

EK 2018 onder 17 jaar in Litouwen

Tijdens de Eliteronde komen 28 landen uit verdeeld over 7 poules. De winnaar van elke poule gaat naar het EK, waaraan acht landen meedoen. Litouwen is als gastland automatisch gekwalificeerd. Het EK 2018 wordt gehouden van 9 tot 21 mei.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van Nederland-Roemenië.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen