Onder 17 plaatst zich met flinke uithaal voor Eliteronde

KNVB Media
KNVB Media
4 oktober 2017, 20:45

Kirsten van de Westeringh scoorde één van de negen doelpunten. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 17 heeft in het tweede pouleduel van het EK-kwalificatietoernooi flink uitgehaald. Estland werd op eigen grond met maar liefst 9-0 teruggewezen. Eerder versloeg Onder 17 Turkije al met 3-0. Door de twee overwinningen is het team nu al zeker van een plek op de Eliteronde, de laatste kwalificatieronde voor het EK.

“Het is nooit een wedstrijd geweest en het hadden eigenlijk zelfs dubbele cijfers moeten zijn”, zei KNVB-coach Marleen Wissink. Het team heeft aan een gelijkspel tegen Tsjechië genoeg om eerste te worden in de poule.

Al na vier minuten lag de eerste er in Talinn in. Het thuisland hielp Nederland nog een handje door het schot van Jaimy Ravensbergen van richting te veranderen, waardoor de keepster geen verweer meer had. Daarna was het prijsschieten.

Niveau Estland

“Estland is een land in ontwikkeling en zij probeerden zo goed ze konden te verdedigen en op te bouwen, maar het niveau is echt nog heel laag. Het ging van hun kant heel moeizaam”, aldus Wissink over de ploeg die niet of nauwelijks over de middenlijn wist te komen.

Het was voor Onder 17 daarom zaak tussen de vele benen voor het vijandige doel de rust te behouden en ruimte te blijven vinden. “Het is tegen zo’n tegenstander moeilijk om lang achter elkaar de concentratie vast te houden. Dat hebben de speelsters bij vlagen goed gedaan, maar het kon met vlagen ook beter. Maar goed, dat ik ook logisch in deze leeftijdscategorie.”

Hattrick Nikita Tromp

Scoren deed Oranje desondanks veelvuldig. Na Ravensbergen zorgde Kirsten van de Westeringh na een kwartier voor de 2-0. Voor rust volgden nog een doelpunt van Romée Leuchter en vervolgens nog een keer Ravensbergen. Na de pauze waren Ravensbergen en Leuchter nog een keer succesvol, maar zette Nikita Tromp een officiële hattrick op haar naam.

Romée Leuchter was opnieuw trefzeker.

In het eerste duel tegen Turkije benutte ze al een zelf versierde strafschop en nu tilde de speelster van het CTO Amsterdam de stand van 6-0 naar 9-0. Daarmee blijft het concurrent Tsjechië voor, op basis van doelsaldo (+12 om +9).

Plaats één

“We wilden uiteraard een zo gunstig mogelijke uitgangspositie voor de laatste wedstrijd tegen Tsjechië. De speelsters hebben op het laatst nog vol gas gegeven om genoeg doelpunten te maken”, aldus Wissink, die ook Estland voor het eigen publiek tot het laatst zag strijden. “Ze gaven de moed niet op, maar ze werden nooit gemeen. Ze bleven werken.”

Dat laatste geldt ook voor Tsjechië, zaterdag om 15.00 uur de laatste tegenstander van de poule. “Naast hun werklust heeft Tsjechië ook een aantal specialistische kwaliteiten. Een mooie uitdaging dus om in doe wedstrijd weer het beste uit onszelf te halen.”

Beide ploegen zijn na vandaag zeker van een plek op de Eliteronde, die gespeeld wordt in het voorjaar van 2018. Het Europees Kampioenschap vindt plaats in Litouwen. Afgelopen zomer bereikte Onder 17 op het EK nog de halve finale op het EK.

StatistiekenBekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven