Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geen poulewinst Onder 17

KNVB Media
KNVB Media
26 oktober 2016, 16:00

Joëlle Smits kon niet voorkomen dat Onder 17 verloor van Noorwegen. - Foto: KNVB Media

Na twee EK-kwalificatiewedstrijden waarin het voor Speelsters onder 17 vooral prijsschieten was, was het duel woensdag tegen Noorwegen een echte test. Nederland delfde daarin met 0-2 het onderspit. “Ik ben heel teleurgesteld dat we het met onze goede uitgangspositie niet hebben kunnen afmaken. En de speelsters ook”, aldus KNVB-coach Marleen Wissink.

Na interlands tegen Bulgarije en gastland Moldavië waren zowel Noorwegen als Nederland voor het slotduel al geplaatst voor de Eliteronde. De eerste had na de Nederlandse 11-0 en 0-13 echter een overwinning zege nodig om zeker te zijn van de meest gunstige loting in de volgende ronde. De vreugde was bij de Noorse speelsters daarom groot toen de winst definitief was.

‘Nauwelijks kansen’

“Wij creëerden te weinig, maar zij hebben ook nauwelijks kansen gehad. Het had dan eerder 0-0 moeten zijn. Dat maakt het oh zo moeilijk te accepteren dat je dan verliest. Maar blijkbaar mocht het vandaag niet zo zijn”, aldus Wissink

Beide tegentreffers oogden namelijk ongelukkig. Een Noorse corner na twintig minuten leek in eerste instantie door zowel de Oranjedefensie als doelvrouw Daphne van Domselaar bij de eerste paal te kunnen worden weggewerkt. Thea Bjelde bleek Nederland echter toch te slim af en vond een gaatje; 0-1. 

Domper

Ook de tweede treffer kwam wat uit de lucht vallen. Van Domselaar ging goed gestrekt bij een Noors schot en leek de bal te hebben, maar liet hem alsnog los. Mathilde Rogde reageerde attent, pikte de bal op en schoot binnen. Nederland deed zowel voor als na rust verwoede pogingen om het tij te keren, maar de Noorse achterhoede bleek solide en moeilijk stuk te spelen.

Ook kon het zelf maar slecht onder de druk van de tegenstander uit komen. Wissink: “Noorwegen maakte ons echt het leven zuur door constant druk te zetten. Wij kwamen niet aan voetballen toe en zij wilden niet voetballen. Dat is na die twee wedstrijden waarin je zo veel scoort en goed speelt, wel een domper. Dat je nu niet kan brengen wat in de eerste wedstrijden wel lukte.”

EK onder 17 jaar in Tsjechië

Kirsten van de Westeringh was vlak voor de rust nog een keer gevaarlijk en Joëlle Smits schoot vier minuten voor het einde van aardige afstand nog wel op de paal, maar tot veel meer kwam Oranje niet. “Dat Noorwegen dan wel twee keer scoort is ook een kwaliteit. Daarom hebben zij uiteindelijk ook verdiend gewonnen”, oordeelde Wissink.

Het EK vindt plaats in mei 2017 in Tsjechië. In dit kwalificatietoernooi strijden 44 landen om een plek in de volgende kwalificatieronde. De eerste twee van de poule plaatsen zich voor de Eliteronde en ook de beste nummers drie gaan mee.

Statistieken:

Wedstrijd
Nederland-Noorwegen 0-2 (0-1)

Scoreverloop
20. Bjelde 0-1, 72. Rogde 0-2.

Opstelling Nederland
Van Domselaar, Wilms, Ursem, Doorn, Levels (70. Casparij), Geraedts, Leuchter, Smits, Olislagers, Baijings, Van de Westeringh (60. Ter Beek).

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen