Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Déjà vu voor Speelsters onder 17 bij kwalificatie

KNVB Media
KNVB Media
21 oktober 2016, 12:15

Joëlle Smits in actie voor Speelsters onder 17. - Foto: KNVB Media

De coaches van Nederland en Noorwegen onder 17 keken elkaar op 13 november 2015 ongelovig aan. De UEFA had het zojuist gepresteerd om bij de loting voor het kwalificatietoernooi voor het EK 2017 precies dezelfde poule samen te stellen als afgelopen seizoen. Dat betekent dat Noorwegen, Moldavië, Bulgarije en Nederland het wederom tegen elkaar op moeten nemen. Werd het toernooi vorig seizoen jaar in Bulgarije afgewerkt, dit jaar is Chisinau (de hoofdstad van Moldavië) plaats van handeling.

Beter resultaat

Opmerkelijk is dat niet alleen de samenstelling van de kwalificatiegroep, maar ook het wedstrijdschema identiek is aan het jaar ervoor. Coach Marleen Wissink kan er wel om lachen en ziet er meteen een mooi doel in: een beter resultaat halen dan vorig jaar.

Toen speelden Nederland en Noorwegen in het laatste duel met 1-1 gelijk, waardoor Noorwegen zich tot groepswinnaar kroonde. “Dat moet dit jaar anders”, aldus Wissink, “We willen als eerste in de groep eindigen, want dat levert voordeel op bij de loting voor de eliteronde.” Haar team zal dan wel flink aan de bak moeten, want de Noorse vrouwen vormen een sterk team. Wissink: “Ze hebben dit jaar in juli het Nordic Tournament gewonnen (voor speelsters onder 16 jaar), dus ze beschikken over een sterke lichting.”

Goalgetter

Wissink focust zich niet alleen op Noorwegen: “Ook al zijn Bulgarije en Moldavië in het vrouwenvoetbal nog ontwikkelingslanden, je moet ze wel serieus nemen en met respect behandelen. Tegelijkertijd willen we wel werken aan het doelsaldo.”

Voor wat betreft dat laatste heeft Nederland wel een troef achter de hand: het beschikt in de persoon van Joëlle Smits over een echte ‘goalgetter’. Smits wist in 2016 namens Nederland al 15 keer te scoren, verdeeld over Speelsters onder 16 (10 doelpunten) en Speelsters onder 17 (5 doelpunten). Coach en speelster zijn eensgezind over de kracht van Smits: doelgericht  en ijzersterk in een-tegen-een situaties.

De spits is vol zelfvertrouwen: “Zowel bij mijn club (CTO Eindhoven Talent Team – red.) als bij Oranje gaat het lekker. We moeten gewoon voor plek 1 gaan, ook al wordt dat moeilijk met Noorwegen in de groep. Ik wil in ieder geval met Onder 17 het EK halen”, en lachend, “Als het even kan, dat nog eens over doen met Vrouwen onder 19.“

Noorwegen lastigste tegenstander

Van de drie tegenstanders is Noorwegen met afstand de lastigste. Nederland en Noorwegen stonden al 22 keer tegenover elkaar in het veld en ontlopen elkaar niet veel. De Noorse vrouwen wonnen net iets meer duels (9 om 7) en maakten meer doelpunten (35 voor Noorwegen tegen 27 voor Nederland).

Opvallend is wel dat van de laatste vijf ontmoetingen Oranje er slechts één verloor en drie won, het laatste duel eindigde zoals eerder vermeld in een gelijkspel. Bulgarije en Moldavië lijken op basis van eerdere uitslagen geen bedreiging te vormen. De enige wedstrijd tussen Bulgarije en Nederland eindigde in een 6-0 overwinning voor Oranje, terwijl Moldavië twee keer werd verslagen, met respectievelijk 8-0 en 9-0.

Programma

Vrijdag 21 oktober:

  • Bulgarije-Nederland
  • Noorwegen-Moldavië

Zondag 23 oktober:

  • Nederland- Moldavië
  • Noorwegen-Bulgarije

Woensdag 26 oktober:

  • Nederland-Noorwegen
  • Moldavië-Bulgarije

Alle wedstrijden starten om 13.00 uur (14.00 uur lokale tijd). De winnaars en nummers 2 van alle kwalificatiegroepen gaan door naar de eliteronde, samen met de beste nummers 3.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen