Leeuwinnen na rust onderuit

4 april 2015, 19:05

De OranjeLeeuwinnen hebben zaterdagmiddag met 2-1 verloren van IJsland. Sherida Spitse schoot Nederland voor rust op voorsprong, maar in de tweede helft van het oefenduel kwam IJsland langszij.

IJsland is een tegenstander die nare herinneringen oproept bij een aantal speelsters uit de selectie van bondscoach Roger Reijners. In de zomer van 2013 zette deze ploeg de voet dwars op het EK (Oranje verloor met 1-0) waardoor Nederland al na de groepsfase naar huis kon. Tegenwoordig kunnen ook de mannen meepraten over nare herinneringen aan IJsland.

Dominant

De OranjeLeeuwinnen leken zaterdag, op het kunstgras van het indoorstadion in Kórinn, in eerste instantie op weg om deze nare smaak weg te spoelen. De ploeg van Reijners domineerde, na een twijfelachtig begin, en creëerde voor rust meerdere kansen. De eerste was direct raak. Via Lieke Martens en Daniëlle van de Donk belandde de bal voor de voeten van Spitse die van afstand hard uithaalde: 1-0. Even later kopte Van de Donk naast na een voorzet van Siri Worm en konden meerdere speelsters net niet bij de bal na een vrije trap van captain Mandy van den Berg.

IJsland zette daar één goede kans tegenover. Al na vijf minuten kon de aanvalsleidster van de ploeg alleen doorlopen op Loes Geurts na een verkeerde terugspeelbal van Worm. De Oranje-goalie hield haar ploeg echter op de been. Vlak voor rust deelde IJsland nog twee speldenprikjes uit met een schot net naast en een sterk optreden van Geurts die de bal wegstompte na een gevaarlijke vrije trap vanaf de linkerkant.

Omslag

Achteraf gezien bleken deze twee momenten een waarschuwing voor een omslag. Waar er voor rust voor Oranje weinig aan de hand leek, kantelde het duel in de tweede helft steeds meer naar de kant van IJsland. Nederland werd teruggedrongen en het was aan Geurts te danken dat IJsland lang tegen een achterstand aan bleef kijken.

Twintig minuten voor tijd viel de verdiende gelijkmaker alsnog. Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir schoot binnen uit een corner: 1-1. Nadat Desiree van Lunteren de bal vlak voor de doellijn had weggewerkt, viel even later ook de 2-1. Van den Berg zag haar tegenstandster na een fel duel binnen het strafschopgebied tegen de grond gaan: penalty. Sara Björk Gunnarsdóttir schoot dit buitenkansje onberispelijk binnen.

Pas in de laatste minuten van het duel kreeg Oranje de eerste kansen van de tweede helft. Spitse schoot een vrije trap over en de strakke voorzet van Manon Melis belandde in de handen van de IJslandse keepster.

'IJsland in het zadel geholpen'

Reijners baalde dat zijn ploeg de overwinning na rust uit handen gaf. ,,We speelden goed in de eerste helft en begonnen in de tweede helft nog aardig. Maar met een paar slordige momenten in de opbouw hielpen wij IJsland in het zadel. We gingen meer en meer teruglopen in plaats van dat wij op zoek gingen naar de 2-0. IJsland ging steeds meer risico nemen waardoor er ook ruimte ontstond. Ook op deze manier hadden wij de score kunnen uitbreiden. Het over de streep trekken van een voorsprong is dus iets waar wij wat mee moeten doen.”

Woensdag 8 april (aftrap 17.45 uur) wacht Noorwegen in een oefenduel.,,We hebben er bewust voor gekozen om te reizen met tijdsverschil en van een wedstrijd indoor naar een duel buiten te gaan. Dat is iets wat we straks op het WK ook gaan meemaken. Opnieuw een wedstrijd tegen een sterke tegenstander. Een goede testcase op weg naar Canada.”

IJsland – Nederland 2-1 (0-1)

Scoreverloop: 17. Spitse 0-1, 71. Jónsdóttir 1-1, 80. Gunnarsdóttir (pen) 2-1

Gele kaart: Van den Berg en Van de Ven

Opstelling Nederland: Geurts, Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg (86. Middag), Worm, Dekker, Melis, Spitse, Miedema (62. Van de Ven), Van de Donk, Mertens.