Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vivianne Miedema schrijft historie

KNVB Media
KNVB Media
25 oktober 2012, 18:56

Foto: KNVB

Het Nederlands elftal voor meisjes onder 17 jaar heeft zich donderdag in Emmen via een overtuigende 16-0 overwinning op Oekraïne ongeslagen voor de tweede ronde van het EK-kwalificatietoernooi geplaatst. Vivianne Miedema kwam tot het historische aantal van achttien (18!) doelpunten in drie poulewedstrijden.

Bij de interland op het veld van MSC Meppel waren de ogen vooral gericht op de 16-jarige Miedema. De spits van sc Heerenveen had in de wedstrijden tegen Montenegro (15-0) en Kazachstan (11-0) in 48 uur liefst veertien treffers geproduceerd en de vraag was of ze dat immense aantal in de derde interland nog verder kon opkrikken. Miedema, die zich eerder tijdens het kwalificatietoernooi al tot topscorer aller tijden voor Onder 17 kroonde, miste in de openingsfase twee kansen, maar daarna ging de doelpuntentrein alsnog lopen. 

Uniek aantal

Uiteindelijk kwam ze tot vier treffers tegen Oekraïne. Met dezelfde nuchterheid waarmee de Hoogeveense die tegen de touwen schoot, zo keek ze ook terug op haar unieke aantal doelpunten. ,,Het is natuurlijk wel bijzonder, maar het voelt voor mij niet echt zo. Je moet ook kijken naar de tegenstanders waartegen we speelden. Als je bij sommigen landen de warming-up ziet, dan word je er al moedeloos van. Dan weet je al dat het niet veel gaat worden en bijna elke bal erin gaat'', aldus Miedema tegen OnsOranje.nl.

Toch is het de kracht van het Onder 17-team dat het tot de laatste minuut op jacht bleef gaan naar meer goals. Uiteindelijk leverde die instelling tijdens dit toernooi een ongekend positief doelsaldo op: 42-0. ,,Als team willen we wel tot het einde toe blijven voetballen’’, reageerde Miedema. ,,En als je er tien gemaakt hebt, dan weet je dat je die elfde en twaalfde er ook wel in gaat schieten. Dat we ons spel tot het laatste fluitsignaal volhouden is onze kracht. We gunnen elkaar de goals en we geven ook de ballen aan elkaar af om zo veel mogelijk te scoren.”

'Alsnog niks'

Het doel van de winst in de poule werd daarmee eenvoudig bereikt. KNVB-coach Maria van Kortenhof gaf eerder het belang van de wedstrijd al aan, omdat Nederland bij een zege in de tweede kwalificatieronde landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje zal ontlopen. ,,We hadden, na Montenegro en Kazachstan, van Oekraïne wat meer tegenstand verwacht. Ook omdat dat land met 6-0 van Kazachstan had gewonnen. In de eerste twee minuten leek het die richting op te gaan, maar daarna was het alsnog niks. Zeker toen de scheidsrechter een speelster van Oekraïne al redelijk snel ook nog eens een rode kaart gaf. Toen was het helemaal klaar.”

Behalve Miedema (vier goals) viel ook Jill Roord op. De nummer tien scoorde liefst zes maal. Na afloop ging de aandacht van de toegestroomde pers echter toch uit naar Miedema wier doelpunten uit de eerste twee interlands het hele land doorgingen. Donderdag bracht ze haar aantal dus op achttien, ondanks een wissel na zestig minuten. ,,Ik kom net terug van een blessure en mijn beide hamstrings begonnen nu ook weer op te spelen. Maar heel erg vond ik het niet hoor. De eerste doelpunten bij zo’n wedstrijd zijn leuk, daarna gaat de lol er toch wel af.”

EK in 2013

Onder 17 kwam in actie in groep 10 van de in totaal elf poules. De nummers een en de vijf beste nummers twee kwalificeren zich voor de tweede kwalificatieronde die in het voorjaar van 2013 op het programma staat. Het uiteindelijke doel is plaatsing voor het eindtoernooi in Nyon, Zwitserland, dat van 25 tot en met 28 juni 2013 met vier landen zal plaatsvinden.

Exclusieve Oranje-video's!

Volg de Oranje Leeuwinnen op Facebook!

 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen