Vijfde plaats in Nordic Cup

10 juli 2010, 17:13

De pas 14-jarige Vivianne Miedema schoot het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar zaterdag in het Deense Hillerød naar een vijfde plaats in de Nordic Cup. De jongste speelster van het toernooi schoot koelbloedig de beslissende strafschop binnen, nadat haar ploeg in de reguliere speeltijd 1-1 speelde tegen Zweden.

,,Ik noem haar altijd ‘Sibon’, van Heerenveen”, lacht KNVB-coach Maria van Kortenhof over het jonge talent uit Hoogeveen. ,,Ze heeft een beetje dezelfde stijl als hij en komt ook uit het Noorden hè.”

Voor straf schoenen poetsen

Miedema maakte de vijfde treffer, nadat achtereenvolgens Ilse van der Zanden, Myrthe Moorrees, Dominique Janssen en Tessa Klein Braskamp de bal feilloos achter de Zweedse doelvrouw hadden geschoten. ,,We hebben uiteraard getraind op strafschoppen. We bootsen dan op allerlei manieren de wedstrijd na. Ze moeten lopen vanaf de middenlijn en ook zetten we er wat druk op. De winnende groep mag een opdracht verzinnen, die de verliezers dan moeten uitvoeren. Voorbeelden? Nou ze laten de verliezers bijvoorbeeld alle schoenen poetsen”, aldus Van Kortenhof lachend.

Dat had blijkbaar het gewenste effect, want omdat Zweden wel een strafschop miste, pakte Nederland de terechte zege. Nadat het team maandag tijdens de eerste wedstrijd tegen de VS met 6-0 was afgedroogd, verloor het dinsdag met liefst 3-0 van Noorwegen. Met een 1-0 zege tegen Denemarken en nu dus een overwinning op Zweden, herstelde de ploeg zich goed.

Het gaat om de knikkers

,,We hebben in verhouding een zeer jong team en begonnen het toernooi zwak en vooral naïef. Maar de speelsters hebben zich goed ontwikkeld. Naarmate de wedstrijden vorderden hebben de speelsters begrepen dat je tachtig minuten geconcentreerd moet zijn en een wedstrijd in een minuut weg kan geven. Het gaat uiteindelijk om de knikkers, dat begrepen ze steeds beter.”

Met een temperatuur van dik boven de dertig graden en zonder een vleugje wind, opende Nederland de wedstrijd goed en waren er voor rust al kansen voor Jeslynn Kuijpers, Miedema en Sabine Becx. Na rust was Onder 16 dan ook echt succesvol. Becx werd na een diepe bal neergelegd in het strafschopgebied, waarna Moorrees al liet zien dat het met de strafschoppen wel goed zat: 1-0.

Eigen doelpunt

Na een uur volgde echter een ongelukkige gelijkmaker. Een strakke Zweedse voorzet vanaf de rechterkant werd door Bernou Hijlkema verkeerd beoordeeld. De bal werd door de invaller zonder een tegenstander in de buurt, hard achter Jennifer Vreugdenhil geschoten.

,,Ook daarna kregen we nog kansen en waren we de betere partij, maar we konden ze niet benutten. Ik moet zeggen dat ze tot het einde door zijn blijven gaan. Dat viel met de hitte helemaal niet mee, ook al omdat ze vanaf het begin volop druk zetten, maar ze hebben het prima volgehouden.”

Nederland eindigt als vijfde, voor Denemarken, dat gevolgd wordt door thuisland Denemarken en hekkensluiter Finland. VS pakte de titel door Duitsland met 2-0 te verslaan. Noorwegen won de strijd om plaats drie tegen IJsland.