Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe lichting Speelsters onder 16 haalt uit tegen België

Willem Korenromp
KNVB Media
17 november, 18:00

Onder 16 won woensdag met ruime cijfers van België. - Foto: KNVB Media

Een debuut om niet snel te vergeten, dat was de eerste wedstrijd van de nieuwe lichting van het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar. Op bezoek in België won het team van KNVB-coach Roos Kwakkenbos met maar liefst 7-0 van de zuiderburen.

Het regende doelpunten op Sportpark Heikant in Kalmthout. Met name voor rust was de nieuwe lichting oranjetalenten amper af te stoppen. Vijf keer scoorde Onder 16 in de eerste helft. En de ene treffer was nog mooier dan de andere. “We schoten een paar vrije trappen mooi binnen, maar scoorden ook uit veldspel. Uitgespeelde kansen, waarbij de bal werd teruggelegd en binnen werd geschoten. Er zaten echt mooie doelpunten bij”, sprak Kwakkenbos.

Spanning

Met de monsterscore op het bord leek het een vrij ontspannen overwinning voor Speelsters onder 16. Toch zat de spanning er voor aanvang van de wedstrijd aardig op bij de meiden. “Voor alle speelsters was het hun debuut”, sprak Kwakkenbos. “Dat was vooraf wel te merken. In het hotel waren ze nog wel eens onrustig, maar eenmaal in de bus werden de meiden steeds stiller. Bijna iedereen was zenuwachtig. Daaraan kon je merken dat er toch wel een belangrijke wedstrijd op het programma stond. We hebben uitgesproken dat dat gevoel er mocht zijn, maar dat we het moesten proberen om te zetten in kracht en power.”

Dat lukte. En hoe. Onder 16 speelde de spanning snel van zich af. Na elf minuten opende Aniek Janssen de score. Drie minuten later verdubbelde Eva Oude Elberink de marge. Via opnieuw Janssen stond er binnen het half uur zelfs een 3-0 voorsprong op het scorebord. Alsof dat nog niet genoeg was, zorgden Lyanne Iedema met een benutte vrije trap en Ilse Kemper voor een 5-0 ruststand.

Aniek Janssen scoorde twee keer tegen België.

“Als je ziet hoeveel kansen we in die eerste helft hebben gehad, dan hadden we zelfs nog meer kunnen scoren”, vond Kwakkenbos. “We waren in de eerste helft ook super scherp. Probeerden België hoog vast te zetten en fouten af te dwingen. Daardoor veroverden we vaak de bal en creëerden we kansen. Dat is iets waar we de afgelopen dagen op hebben getraind. Dat kwam er goed uit.”

Meer in balans

Zo makkelijk als Onder 16 er voor rust door kwam, ging het in de tweede helft niet. België had een aantal andere spelers binnen de lijnen gebracht, terwijl Kwakkenbos ook de nodige wissels doorvoerde. Het duel kwam daardoor meer in balans. Nederland wist de ruimte tussen de linies weliswaar beter te bespelen dan voor rust, maar was desalniettemin minder dreigend.

Wel lukte het om de score verder uit te bouwen. Lyanne Iedema tekende tien minuten na rust voor haar tweede doelpunt van de middag, door opnieuw een vrije trap tegen de touwen te schieten. Het slotakkoord was voor invaller Inske Weiman, die de eindstand op 7-0 bepaalde.

Ilse Kemper bepaalde de ruststand op 5-0.

Veel energie

De ruime overwinning zorgde voor tevreden gezichten bij Onder 16. Kwakkenbos was dan ook trots op het spel dat het team liet zien. “Als je het over intensiteit en bereidheid hebt… Alle meiden hebben zoveel energie getoond. Ook de invallers. Ze gingen er vol voor, toonden lef en maakten acties. Maar ze durfden ook fouten te maken. Daardoor ging er soms wat mis, vooral in onze aannames en de oriëntatie op het veld kunnen we nog beter. Maar al met al denk ik dat we deze drie dagen een hele mooie aftrap hebben gemaakt met deze nieuwe lichting.”

Die eerste stap moet eind januari een vervolg krijgen. Dan speelt Onder 16 een vierlandentoernooi in Portugal. Daar treffen de Nederlandse talenten naast het gastland ook Duitsland en Engeland. “De weerstand zal dan anders zijn”, verwacht Kwakkenbos. “Maar het zijn vooral mooie tegenstanders. Duitsland en Engeland behoren tot de internationale top, terwijl Portugal een interessante tegenstander is vanwege de totaal andere cultuur. Ook dat worden leerzame duels.”

KNVB-coach Roos Kwakkenbos.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van België - Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen