Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 16 sluit af met fraaie winst op Frankrijk

Francis Grondhuis
KNVB Media
19 februari 2020, 17:30

Het basisteam van Speelsters onder 16 voor het duel met Frankrijk. - Foto: KNVB Media

Wat is de beste manier om een toernooi af te sluiten? De beste wedstrijd van de week op de mat leggen. Dat is precies wat het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar woensdag op het UEFA Development Tournament in de Algarve voor elkaar kreeg. Dankzij een uitstekend optreden werd Frankrijk met 2-1 aan de kant gezet.

"Dit was het complete plaatje, de beste wedstrijd van het toernooi. We hebben ze continu onder druk gehouden", jubelde coach Roos Kwakkenbos terwijl de spelersbus koers zette richting de luchthaven van Faro om weer richting huis te vliegen. Eerder op de middag zag ze dat ook haar team de juiste route had gevonden om de Franse leeftijdsgenoten aan te pakken.

Ruimte in de rug 

Na de moeizame zege op Portugal (1-0) en het afgetekende verlies tegen Duitsland (2-1) volgde op de slotdag van het door de KNVB georganiseerde vierlandentoernooi in Vila Real de Santo Antonio een sublieme afsluiting van Onder 16. Niet alleen door de kille cijfers van de winstpartij, maar vooral de manier waarop de Oranjetalenten tegen Les Bleuettes domineerden.

Nederland zette zodanig hoog druk dat Frankrijk er nauwelijks onderuit kwam. Daardoor was er controle en kwamen er ook diverse mogelijkheden tot scoren. "Er lag veel ruimte in de rug van de Franse verdediging. Met crosspassen en steekballetjes probeerden we die ruimte te benutten", legde Kwakkenbos het tactische plan bloot.

Het leverde na 35 minuten spelen de openingstreffer op. De bal viel achter de laatste linie, Janet de Roos ging ermee aan de haal en leverde een panklare voorzet op Nayomi Buikema af: 1-0. Het was de tweede treffer voor de middenvelder dit toernooi, nadat ze eerder al voor de winnende goal zorgde tegen Portugal.

Ziva Henry: winnende treffer tegen Frankrijk.

Winnende treffer Henry

Onder 16 genoot zodoende van een terechte voorsprong, maar kwam op slag van rust toch in de problemen bij een van de spaarzame omschakelmomenten van Frankrijk. Nadat eerst de voorzet er niet goed uit werd gehaald, werd ook het kopduel in het strafschopgebied verloren waardoor Louna Ribadeira Oranjekeeper Bente Pernot verschalkte: 1-1. Een tikje slordig van Onder 16, maar vooral onnodig gezien de wijze waarop de ploeg de wedstrijd in handen leek te hebben.

Gelukkig zette Ziva Henry haar team al snel na de pauze weer op het goede spoor. De aanvaller van het Amsterdamse sc Buitenveldert loerde op haar kans en zette op het juiste moment haar voet tegen de bal: 2-1. Ook in het restant van de tweede helft bleef Oranje - ondanks de vele wissels aan beide kanten - de bovenliggende partij en boekte het een verdiende winst. Daardoor eindigde Onder 16 dit jaar in het oostelijke deel van de Algarve als tweede, achter toernooiwinnaar Duitsland. 

Te vaak buitenspel

Dit was een heel goede week waarin we een stijgende lijnen hebben laten zien.

Enig minpuntje van het verder uitstekende optreden? "We stonden te vaak buitenspel", baalde Kwakkenbos. "Anders waren we er zeker vier à vijf keer doorheen gekomen. Kwestie van net te vroeg starten of even vergeten om eerst een beweging breed te maken. Er lag zoveel ruimte in de rug van de Franse verdedigers. Daar hadden we slimmer gebruik van moeten maken. Maar al met al is het mooi dat we vandaag in de wedstrijd konden laten zien waar we op de trainingen mee aan de slag zijn geweest. Dat lukte in de tweede helft tegen Duitsland ook al, maar vandaag de gehele partij."

En dus keek Kwakkenbos terug op een zeer nuttige week met de Oranjetalenten. "Zeker gezien de stijgende lijn die we hebben laten zien. Dit zijn mooie momenten waarop onze speelsters zich internationaal ontwikkelen. Spelen tegen toplanden, met verschillende speelstijlen, onder hoge weerstand. Op die manier hopen we ze goed voor te bereiken op de wedstrijden met Onder 17 volgend seizoen, als er voor het eerst wordt gespeeld om EK-kwalificatie."

Maar eerst nog dit seizoen verder afronden. Voor Onder 16 ligt er nog een goed gevuld programma in het verschiet. In april een tweedaagse trainingstage, in juni twee interlands tegen Duitsland en tot slot in juli het jaarlijkse Nordic Tournament. 

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van Nederland - Frankrijk (2-1).

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen