Speelsters onder 16 boekt verdiende overwinning

Remco van Dam
6 februari 2020, 22:00

De basiself voor het oefenduel met België. - Foto: KNVB

Speelsters onder 16 is het interlandjaar 2020 begonnen met een overwinning. In Veen won het elftal van coach Roos Kwakkenbos - dankzij doelpunten van Ziva Henry en Janet de Roos - met 2-1 van de Belgische leeftijdsgenoten. De wedstrijd werd gespeeld als voorbereiding op het UEFA Development Tournament in Portugal.

De overwinning was verdiend, maar Onder 16 maakte het zichzelf veel lastiger dan nodig was, vond Kwakkenbos: "Over de hele wedstrijd gezien waren we de bovenliggende partij, maar het was gewoon te wisselvallig. Super goede momenten werden te vaak afgewisseld met matige."

Zeven kansen, geen goals

De opbouw ging nog wel aardig, maar in de eindpass en afronding waren we te slordig

In verdedigend opzicht had Oranje onder 16, dat woensdag voor het eerst bij elkaar kwam, de zaakjes prima voor elkaar. De Belgische opbouw werd voortdurend vroeg gestoord, waardoor de Belgen nauwelijks aan een fatsoenlijke aanval toekwamen. Nederland probeerde via de as op te bouwen en dan met crosspasses de vleugelverdedigers en -spitsen te bereiken. Die speelwijze leverde zeker zeven grote kansen op, maar geen doelpunten. Kwakkenbos: "De opbouw ging nog wel aardig, maar in de eindpass en afronding waren we te slordig. Dat moet volgende week in Portugal echt veel beter."

Programma UEFA Development Tournament Programma UEFA Development Tournament Bekijk hier het programma van Onder 16 in Portugal.

In de rust werd het complete elftal volgens plan gewisseld. Kwakkenbos: "We wilden iedereen zien spelen, zeker omdat er van deze groep nog een paar speelsters afvallen." Voor het spelbeeld maakte het niet uit. Oranje onder 16 bleef de baas op het veld, zonder dat dit in doelpunten werd uitgedrukt. Het leek er dan ook lang op dat deze Derby der Lage landen in een doelpuntloos gelijkspel zou eindigen, maar ineens lag de bal in het doel, het Nederlandse helaas. Bij een Belgische hoekschop in de 63e minuut tastte de complete Oranje verdediging mis, waarna het voor Enora Matté een koud kunstje was de bal in de hoek te prikken.

Hoofdrol Henry

Onder 16 liet de kop niet hangen en ging - tot tevredenheid van Kwakkenbos - gedreven op jacht naar de gelijkmaker. Die viel in de 80e minuut. Tara Kommer veroverde de bal op eigen helft en dribbelde naar het Belgische strafschopgebied. Daar bereikte ze met een crosspass Ziva Henry, die oog in oog met de keepster koel bleef en de gelijkmaker aantekende. Dik in blessuretijd viel ook nog de - verdiende - winnende treffer. Na een prima actie en dito pass van Henry kwam nu Janet de Roos alleen voor de keeper. Ook de Feyenoord-speelster faalde niet en passeerde de Belgische doelvrouw: 2-1. Naast de overwinning was er meer positief nieuws: de afsluitende strafschoppenserie werd met 6-5 gewonnen en liefst vijf speelsters maakten hun debuut in het Oranje shirt.

Vijf trotse debutanten (vlnr): Maudy Stoop, Jill van den Ende, Sanne de Paus, Fiene Bussman en Tara te Wierik.

Vrijdag sluit Onder 16 het trainingskamp in Zeist af met een hersteltraining en enkele teambuildingsactiviteiten, waarna de speelsters een paar dagen vrijaf krijgen. Komende week vertrekt het team naar Portugal, om deel te nemen aan het sterk bezette UEFA Development Tournament. In de Algarve neemt het elftal van Kwakkenbos het achtereenvolgens op tegen Portugal, Duitsland en Frankrijk.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Nederland-België.