Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 16 verzuipt in Portugees waterballet: 1-3

Francis Grondhuis
KNVB Media
18 februari 2019, 18:30

Het basiselftal van Onder 16 voor de interland tegen Portugal, hier nog op het hoofdveld. - Foto: KNVB Media

De toernooiwinst op het UEFA Development Tournament in Portugal lag voor het grijpen voor het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar. Maar op de chaotische slotdag, in een rechtstreeks duel met het thuisland, viel alles in het water. Letterlijk en figuurlijk. Oranje ging kopje onder: 1-3.

Boven de Algarve stonden de sluizen al urenlang wagenwijd open. Niks rustig overwinteren en genieten van een lentezonnetje voor de duizenden pensionado's. Met bakken viel het regenwater deze maandagochtend uit de hemel. Parkeerplaatsen stonden blank en ook de grasmat in het Estadio Vila Real de Santo Antonio kon alle liters vocht nauwelijk verwerken. Met man en macht werd voor de aftrap nog getracht de plassen van het veld te vegen, waarna het Nederlandse abitrale viertal besloot dat het duel alsnog doorgang kon vinden.

Staking na 25 minuten

Na 25 barre waterpolominuten met een nauwelijks rollende bal besloot scheidsrechter Julia van Es dat het genoeg was geweest en staakte de wedstrijd. In overleg met beide coaches werd besloten het gehele gezelschap naar het aanpalende trainingsveld te verhuizen en de wedstrijd daar - op een iets betere grasmat - voort te zetten. Aan de ene kant een vervelende onderbreking, maar anderzijds voor de Oranje-equipe wel de uitgelezen gelegenheid om de koppen eens goed bij elkaar te steken.

Nederland-Portugal was 25 minuten lang meer waterpolo dan voetbal.

Want het scorebord toonde op dat moment een 1-0 achterstand, krap een minuut voor de staking opgelopen. Een beetje ongelukkige tegentreffer, dat wel. Op het moment dat het centrale verdedigingsduo wilde ingrijpen, bleef de bal op een drassig deel liggen. Maria Malta profiteerde door de bal over keeper Dionne van der Wal heen te schieten.

Dekker op dreef

Van goed voetbal was bijna geen sprake in het rommelige duel. Wel kregen de Oranjetalenten genoeg mogelijkheden, met name via linksbuiten Isa Dekker die uitstekend op dreef was en mooie acties uit de hoed toverde.

Het ontbreekt ons duidelijk aan scorend vermogen. Dat moet echt beter.

Al in de 4e minuut had de aanvaller van vv Alkmaar de score kunnen openen, maar schoot ze net niet zuiver in. En ook pal na rust had haar individuele actie meer verdiend toen ze twee tegenstanders uitspeelde, naar binnen trok en met rechts net boven de kruising mikte. Het mocht niet zo zijn. Sterker, twee minuten nadat Dekker de gelijkmaker op haar schoen had, sloeg Portugal voor de tweede keer toe. 

En opnieuw mocht Onder 16 dat zichzelf aanrekenen. Een hoge bal werd niet weg- maar doorgekopt en viel pal voor de voeten van een Portugese aanvalster die daar wel raad mee wist: 0-2. Niet veel later dreigde een debacle toen een duw- en trekduel in het zestienmeter tot strafschop werd gepromoveerd, maar de ingevallen keeper Nikki de Haan stopte - niet voor het eerst dit toernooi - de makkelijk gegeven penalty.

Onder 16 won deze week van Schotland en Duitsland na penalty's, maar ging onderuit tegen Portugal.

Open kansen

Nederland rechtte de rug en ging op jacht naar doelpunten. Een paar veelbelovende aanvallen, onder de impulsen van linksbuiten Dekker, leverden meteen een aantal goede kansen op. Het enige wat ontbrak was de afronding. Niet voor het eerst dit toernooi, ook tegen Schotland (1-1) en Duitsland (0-0) had de ploeg veel moeite om het net te vinden.

"Dat is dan ook meteen de conclusie van dit toernooi", vertelde coach Roos Kwakkenbos. "Het ontbreekt ons duidelijk aan scorend vermogen. We krijgen genoeg open kansen, op kleine afstand van de keeper, maar maken ze niet af. Dat heeft ook met kwaliteit te maken. Als je zo vaak mist, kun je niet alleen van pech spreken. Dat moet echt beter."

Portugal had daar minder moeite mee en tikte uit een counter ook nog treffer nummer drie binnen. In blessuretijd redde captain Emmeke Henschen de eer en tekende voor de 3-1. Symbolischer kon bijna niet. Uitgerekend de centrale verdediger scoorde tijdens dit vierlandentoernooi tweemaal; het waren de enige twee goals die Oranje wist te produceren.

Irritant gedrag

De manier waarop we vandaag hier hebben verloren is zuur, maar wel ontzettend leerzaam.

Ondanks de malaise op het scorebord was Kwakkenbos blij dat de interland toch nog kon worden uitgespeeld. "Zeker, want we leven toch naar zo'n wedstrijd toe en het bleek een hele ervaring gezien de weersomstandigheden en het verkassen naar een ander veld. Dit soort dingen, en zeker slechte velden, maken de meiden straks in de EK-kwalificatie ook mee."

Mede daarom koos Kwakkenbos het slotduel van de Portugese week als meest waardevol. Bovendien kreeg haar ploeg daarin te maken met een tegenstander die irritant gedrag tot kunst had verheven. Schwalbes, tijdrekken, natrappen. De bekende mediterrane cocktail. "Dat zit er zo ingeslepen bij dit soort landen en daar kunnen en moeten wij veel slimmer mee omgaan. De manier waarop we vandaag hier hebben verloren is zuur, maar wel ontzettend leerzaam. Hier kunnen we veel uithalen", besloot de KNVB-coach voordat speelsters en staf koers zetten naar Faro Airport, terug naar huis.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de interland Nederland-Portugal.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen