Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 16 na strafschoppen langs Schotland

Ruud Scheper
KNVB Media
14 februari 2019, 21:30

Speelsters onder 16 voorafgaand aan de wedstrijd tegen Schotland. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 16 is het vierlandentoernooi in Portugal begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Schotland. Doordat de penaltyserie na afloop wel in winst werd omgezet, kon Nederland twee punten in plaats van één bijschrijven. “Terecht”, vond KNVB-coach Roos Kwakkenbos. “Voor de pauze hadden we het eigenlijk al af moeten maken.”

Aan een hand had de coach namelijk niet genoeg om de kansen van haar team op te tellen. Zes uitgespeelde kansen, telde ze, de een nog groter dan de ander. Maar scoren bleek steeds een brug te ver. Echt goed begon haar team overigens niet aan het duel, maar na tien minuten nam het de regie stevig in handen.

Perfecte voorzet

We hadden het verdedigend goed op orde, alleen aanvallend moeten we nog wel stappen maken

Het resulteerde al snel in een grote kans voor Zera Hulswit, die van de rechterkant naar binnen sneed, maar haar poging voor het doel van de Schotse goalie Rachel Johnstone belandde op de paal. Een paar minuten later leek Oranje wederom op voorsprong te komen, maar voor het doel miste Evi Maatman de kracht om de perfecte voorzet van rechtsback Milicia Keijzer tot doelpunt te promoveren.

Achter de volgende poging van Maatman zat heel wat meer vaart. Ternauwernood wist de grabbelende Johnstone het projectiel voor de lijn tot stilstand te brengen. En daarmee was de koek nog niet op. Kort voor de rust was Oranje nog drie keer dicht bij een treffer. Eerst was het wederom Maatman die weggestoken door Lieke de With uit een fantastische aanval alleen voor de Schotse goalie verscheen. Laatstgenoemde kwam als overwinnaar uit de strijd.

Kans op kans

Over een portie geluk bleek de keeper van Schotland ook te beschikken, want in dezelfde minuut verscheen ook Hulswit alleen voor haar neus. De inzet van de Nederlandse verdween echter nipt langs de voor haar verkeerde kant van de paal. Datzelfde lot was ook een poging van Isa Dekker beschoren. Uit een voorzet van Maatman schoot ze bij de tweede paal de bal net naast.

Zo gevaarlijk en precies Nederland voor de pauze was, zo slordig was het in de tweede helft. Zeker nadat Schotland op voorsprong was gekomen door een wonderbaarlijk zondagsschot van Kate Nicolson. “Na balverlies op onze eigen helft”, baalde Kwakkenbos. “Eigenlijk de enige keer dat ze echt gevaarlijk werden. Een uitgespeelde kans heeft Schotland niet gehad.”

Te gehaast

Dat mocht dan zo zijn, na de tegentreffer liep het ook bij Oranje steeds stroever. “We waren te onrustig”, constateerde Kwakkenbos. “We waren te gehaast op zoek naar de gelijkmaker, waardoor we te snel de eindpass probeerden te geven. En zij liepen massaal naar achteren, dat hielp natuurlijk ook niet mee.”

We waren te gehaast op zoek naar de gelijkmaker

Met nog een dikke tien minuten op de klok besloot de coach alles of niets te spelen. Met Emmeke Henschen als stormram hoopte Kwakkenbos alsnog de gelijkmaker te forceren. En zo geschiedde. Uit een corner van de eveneens ingevallen Imke Kessels kopte Henschen bij de eerste paal raak; 1-1.

Winst na strafschoppen

Om toch een winnaar aan te wijzen, moesten er strafschoppen worden genomen, waarbij Nederland uiteindelijk aan het langste eind trok. Terecht, vond de coach. “We hadden het verdedigend goed op orde en hebben eigenlijk niets weggegeven de hele wedstrijd. Alleen aanvallend moeten we nog stappen maken, zeker wanneer we het in de komende duels ook Duitsland en Portugal lastig willen gaan maken.”

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Schotland.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen